Mitchelton-Scott schrapt alle koersen tot 22 maart, te weinig renners bij FDJ

  Mitchelton-Scott laat zijn fietsen een tijdje aan de kant staan.

  De dominosteentjes lijken te vallen in het peloton: Mitchelton-Scott houdt zijn mannen- en vrouwenteam weg van alle koersen tot 22 maart. De Australische formatie past dus ook preventief voor onder meer Parijs-Nice, de rittenkoers die nochtans wél gereden zou worden.

  Heel wat wielerploegen lijken de touwtjes dus zelf in handen te nemen door het getreuzel bij RCS, de organisator van de Italiaanse (voorjaars)koersen.

   

  Jumbo-Visma liet eerder vanmiddag al weten dat het past voor de Strade Bianche, Mitchelton-Scott grijpt nog drastischer in.

   

  De Australische ploeg, mannen én vrouwen, zal van 4 maart tot 22 maart niet koersen.

   

  De ploeg van onder meer de Yates-broers en wereldkampioene Annemiek van Vleuten past voor de Strade Bianche (m/v), GP Industria, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Ronde van Drenthe (v), Nokere Koerse (v), Milaan-Sanremo en Trofeo Alfredo Binda (v). 

   

  "Het is onze plicht om de gezondheid van onze renners en staf te beschermen", klinkt het. "We kunnen de maatregelen van organisatoren niet controleren of bepalen."

   

  "Wij moeten een logistieke puzzel leggen, met renners en stafleden die voortdurend reizen. Dat verhoogt de gezondheidsrisico's en maakt het controleren van die risico's extreem moeilijk."

   

  "We hebben ons goed voorbereid op deze koersen en we willen koersen, maar we geloven dat we eerst moeten zorgen voor onze renners en staf, voor we terugkeren naar de business as usual."

  Van Vleuten: "Jammer, want ik keek hier naar uit. Ik bedank mijn ploeg om onze gezondheid te laten primeren"

  Ook Groupama-FDJ past, weliswaar door een gebrek aan renners en medewerkers

  Lotto-Soudal: "Voorlopig handelen we zoals we zouden koersen"

  Bij Lotto-Soudal blijven ze kijken naar wat organisator RCS (en in zekere zin de Italiaanse overheid) beslist over Strade Bianche en co. "Het zou een ramp zijn voor onze sport als die koersen geannuleerd worden", stelt CEO John Lelangue.

   

  "Het gaat niet over Philippe Gilbert en Milaan-Sanremo, want het seizoen is nog lang. Het gaat wel over het imago van onze sport. Maar we hebben vertrouwen in de betrokken diensten en we hebben voortdurend contact met de organisatoren en de UCI."

   

  "Voorlopig handelen we zoals we zouden koersen. Wij zijn ook geen specialisten in deze materie. We moeten hen laten beslissen. En dan zullen we volgen."

   

  "We beseffen dat dit een speciale situatie is. Als we ons programma moeten aanpassen, dan is er geen probleem. We moeten ook een beetje relativeren: aanpassen is een deel van onze job."

   

  "We willen vooral weten wat er gebeurt als er iemand positief is. Wat is het plan? In onze ploeg hebben we wel zo'n plan."

   

  Kan er worden uitgeweken naar een later tijdstip dit jaar om de koersen toch nog af te werken? "De kalender is al erg druk, het wordt heel moeilijk. Het is bijna niet te doen."