"Wellicht wordt maandag beslist of de Strade Bianche kan plaatsvinden"

  Wout van Aert vorig jaar in de Strade.

  De kans dat de Italiaanse WorldTour-koersen de komende weken zullen plaatsvinden, lijkt met de dag kleiner te worden. Het coronavirus woekert hardnekkig in Italië, waardoor steeds meer evenementen afgelast worden. 

  Met de Strade Bianche wordt op zaterdag 7 maart normaal gezien de eerste WorldTour-koers van het seizoen in Italië georganiseerd. Daarna volgt de rittenkoers Tirreno-Adriatico en op 21 maart is het Milaan-Sanremo.

   

  In Italië loopt het aantal besmette personen met corona dag na dag op. Vooral in het noorden zijn er veel gevallen, al verspreidt het virus zich stilaan over het hele land.

   

  In de marge van de Omloop Het Nieuwsblad gisteren was het coronathema het grote gespreksonderwerp bij de teams. Veel ploegen gaan uit van een "worstcase-scenario". Ze vrezen dat de Italiaanse wedstrijden niet zullen plaatsvinden en dat ze dus op zoek moeten naar alternatieven.

  "Ploegen worden op tijd op de hoogte gebracht"

  Tom Van Damme is voorzitter van de Belgische bond én voorzitter van de wegcommissie van de UCI. Hij zegt dat de zaak van dichtbij opgevolgd wordt.

   

  "Je kan nu nog niet zeggen dat de Italiaanse koersen afgeschaft worden", zegt Van Damme. "Daarvoor is het nog te vroeg."


  "Maar de ploegen zullen wel op tijd op de hoogte gebracht worden. Maandag wordt wellicht officieel de knoop doorgehakt. RCS heeft daar als organisator zelf weinig over te zeggen. Het zijn de overheidsinstanties die daar over gaan en die de beslissing nemen, met het oog op de volksgezondheid."   

   

  Logistiek wordt het alvast niet simpel om de Strade te organiseren. Van Damme: "Veel stafleden van RCS zitten nog vast in de UAE Tour. De vraag is dus ook of ze wel op tijd terug naar Italië kunnen reizen, maar ik herhaal: het is te vroeg om nu al te zeggen dat de koersen niet plaatsvinden."

  Een tweet van de Strade van vorige week: