Frank Deboosere voorspelt hondenweer voor Omloop Het Nieuwsblad

  Morgen begint het echt, het Vlaamse wielervoorjaar! Het openingsweekend met de Omloop het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne een dag later.  Al weken is het hondenweer in Vlaanderen en dat zal morgen niet anders zijn, zegt onze weerman Frank Deboosere.

  "Ze gaan op hun tanden moeten bijten"

  "Voor de middag zal het nog meevallen met enkele opklaringen, maar de wind wakkert aan en er komt meer en meer bewolking. Na de middag dan toch een intense regenzone die van west naar oost schuift en die gepaard gaat met veel wind."

   

  En die wind kan volgens Frank Deboosere heftig tekeer gaan: "Een zuidenwind die ruimt naar het zuidwesten. Windkracht 5 à 6 met rukwinden van 60km/u tot 80km/u en daar kan hier en daar zelfs een windstoot van 90km/u bijzitten."

   

  "Mogelijk volgen in volle finale nog een paar fikse buien, dus het wordt echt hondenweer, maar zacht hondenweer, met temperaturen tot 13 graden. Het zal een sterke flandrien zijn die de wedstrijd wint, of een zachte flandrien (lacht). Maar ze gaan wel op hun tanden moeten bijten."

  Ik denk dat alles gewoon doorgaat. De storm zelf, 'Jorge', trekt ver ten noorden van ons door

  Frank Deboosere, weerman

  Wat dan met de kleding? "Zelf doe ik het in laagjes en als het dan warmer wordt doe ik al snel iets uit', zegt Deboosere. "Ik denk dat een regenjasje zeker zal nodig zijn, maar
  handschoenen niet, of het zouden heel dunne moeten zijn. En die regenjasjes gaan zeker aanblijven tot diep in de finale."

   

  Er zal dus al regen vallen van bij de start. "We spreken dan toch van verschillende liters water per vierkante meter.  Ik weet niet of ze dan andere tubes moeten opleggen, maar er zal zeker kans zijn op watergladheid."

   

  "Maar het zullen vooral die rukwinden zijn die hinderlijk zullen zijn. De lichtgewichten zullen zich goed moeten vastankeren." Maar er is geen vrees voor afgelasting: "

  Ik denk wel dat het zal doorgaan. De storm zelf, “Jorge”, trekt ver ten noorden van ons door."

  En wat dan met Kuurne-Brussel-Kuurne?

  "Zondag doen we alles nog eens dunnetjes over", zegt Deboosere. "In de namiddag komt er opnieuw een regenzone langs. Het is dan iets frisser met temperaturen rond 9 graden.

   

  "We krijgen een zuidwestenwind met windkracht 4 tot 5, dus rukwinden van maar 60km/u tot 70km/uur. Kuurne Brussel Kuurne zal – qua weer toch – de betere versie zijn van de Omloop Het Nieuwsblad."

  Bekijk het weerpraatje van Frank Deboosere