Vangramberen gaat schansspringen: "Elke keer weer met doodsangst naar beneden"

  Op 18 maart 2017 verpulverde Stefan Kraft het wereldrecord in het schansspringen. De Oostenrijker vloog in het Noorse Vikersund 253,5 meter door de lucht. Maarten Vangramberen is na de opnames voor "Wereldrecord" enorm onder de indruk: "Het is hallucinant dat die mannen in 8 seconden die afstand door de lucht kunnen vliegen."

  Maarten Vangramberen trok voor deze aflevering naar de reuzenschans in Vikersund. De Sporza-reporter heeft nog altijd de bibber op het lijf: "Als je daar boven staat, is er geen haar op je hoofd dat eraan denkt om er naar beneden te gaan. Toch doen die mannen dat."

   

  "Maar wie dacht dat ze dat op automatische piloot doen, is flink mis. Ze komen boven op de schans met een kille, doodse blik in hun ogen. Alsof ze hun dood tegemoet stappen, elke keer weer. Ook zij bibberen boven op de schans tot het moment dat ze naar beneden moeten, dan is er alleen maar focus."

  Ze komen boven op de schans met een kille, doodse blik in hun ogen. Alsof ze hun dood tegemoet stappen, elke keer weer.

  "De luchtweerstand is het enige wat ze hebben in de lucht om hun positie vast te houden. Daarvoor heb je in de eerste plaats techniek en lef nodig, maar ook vooral veel kracht. In een labo heb ik een sprong nagebootst. Het is gewoon onhoudbaar."

   

  "Als ik het van de reuzenschans zou proberen, ik zou het niet meer kunnen navertellen. Een gewone sterveling zou een voorwaartse salto maken en op zijn gezicht vallen. De luchtweerstand is als een enorme reuzenblazer die je wegkegelt. Wat een schansspringer de hele tijd doet in de lucht, is tegen het roteren in bewegen."

  "De wereldkampioen lachte me vierkant uit"

  "Wat ik niet wist, is dat schansspringers hele magere, ranke mannen zijn. Ze hebben zelfs vaak gekampt met anorexia. Ze dachten vroeger: hoe lichter, hoe verder je kan vliegen."

   

  "Die magerzucht van de schansspringers hebben ze proberen tegen te gaan door de ski’s te kortwieken volgens het lichaamsgewicht: hoe lichter, hoe korter je ski’s moesten zijn. En die ski's mogen niet te kort worden, want het zijn je vleugels om ver te kunnen vliegen."

  In de positie dat zij springen, lukt dat gewoon niet bij een normale mens.

  Vangramberen sprak voor deze aflevering uiteraard ook met wereldkampioen zelf: "Ook Stefan Kraft is net als alle schansspringers heel mager. Hij weegt maar 56 kilo. Qua morfologie kan je ze vergelijken met klimmers in het wielrennen."


  Om hun positie in de lucht vol te houden, doen schansspringers enorm veel krachttraining. Vangramberen mocht een training van Stefan Kraft bijwonen en zal zich dat moment nog lang herinneren. 


  "Kraft, overigens een hele sympathieke man, heeft me vierkant uitgelachen toen ik een poging tot springen deed. Maar in de positie dat zij dat doen, lukt dat gewoon niet bij een normale mens."

  Kijk vanavond om 21.09u naar Canvas of kijk op VRTNU