Schotte: "Nog nooit een jonge renner met zoveel verbetenheid zien evolueren als Evenepoel"

  Remco Evenepoel won gisteren in de Algarve.

  Overal waar Remco Evenepoel op het toneel verschijnt, maakt hij indruk. En overal waar Remco Evenepoel indruk maakt, is Renaat Schotte een aandachtige toeschouwer en reporter. "Na zijn zege gisteren zei Remco: "Dit is wat ik wil." Dat kleine zinnetje betekent zo veel."

  "Hij wordt als één van de groten in het peloton beschouwd"

  "Eén ding is duidelijk: in het peloton wordt Remco Evenepoel als één van de groten beschouwd", vertelt Renaat Schotte als hem gevraagd wordt naar de stemming in de Algarve na het nummertje van Remco Evenepoel gisteren.

   

  "Neen, ik denk niet dat die rit van gisteren daar veel aan veranderd heeft. Ex-Tourwinnaar Geraint Thomas heeft alleen maar lof."

   

  "Wat Remco Evenepoel vorig jaar gedaan heeft, is al voldoende voor deze status. De Ronde van San Juan en deze rittenkoers bevestigen die status gewoon. Ik denk dat het normaal is dat er bewondering is."

  "Hij weet nu tot wat hij in staat is op zulke aankomsten"

  Was Renaat Schotte gisteren verrast door de bom van Remco Evenepoel in de laatste hectometers? "Verrast is een groot woord aangezien we geen referentie hadden in dat soort werk, maar gisteren hebben we wel een antwoord gekregen."

   

  "Er werd gezegd dat Evenepoel niet zo explosief is als Tadej Pogacar. Ik vroeg me af waar dat op gebaseerd was, want er waren nog geen vergelijkbare aankomsten geweest. Dat is het leuke aan het volgen van Evenepoel: je volgt mee zijn ontdekkingstocht in wat hij kan en niet kan."

   

  "Zijn vreugde-uitbarsting gisteren kun je mee verklaren door het gegeven dat hij gisteren de bevestiging voor zichzelf gekregen heeft. "Ah, hier kan ik ook wel een eind mee weg." We hebben gisteren weer een bouwsteentje gezien."

   

  "Hij weet nu tot wat hij in staat is op zulke aankomsten. Op deze hellingen kan hij tijd pakken of iets proberen en is hij niet veroordeeld tot defensief koersen. Dat is de wetenschap die hij gisteren rijker geworden is en dat zal hem heel veel plezier gedaan hebben."

  Het leuke aan het volgen van Remco Evenepoel? Je volgt mee zijn ontdekkingstocht in wat hij kan en niet kan.

  Renaat Schotte

  "De honger is enorm"

  Evenepoel straalde gisteren aan de finish veel opluchting uit. "Je mag de druk niet onderschatten en al zeker niet de druk die hij zichzelf oplegt. Hij zei in zijn reactie: dit is wat ik wil. Dat kleine zinnetje betekent zo veel."

   

  "Hij zoekt voortdurend bevestiging in alle uitdagingen. Die maken allemaal deel uit van de grote puzzel richting het einddoel, eindwinst in een grote ronde."

   

  Is de eindzege in de Algarve dan het volgende en logische puzzelstukje? "Neen, want Evenepoel kan morgen perfect 20 seconden verliezen. Hij hoeft deze koers niet te winnen, maar hij legt zichzelf die druk op."

   

  "Ik heb de indruk dat het voor hem allemaal niet snel genoeg kan gaan. De honger is enorm. De wil om te slagen is immens. Ik heb nog nooit een jonge renner met zoveel verbetenheid zien evolueren in het begin van zijn carrière."

  "Als verslaggever geeft het me een boost"

  Renaat Schotte observeert het groeiproces van Remco Evenepoel vanaf de eerste rij. "Ik kan niet ontkennen dat het me als verslaggever een boost geeft omdat je weet dat dit misschien een uniek en prachtig verhaal wordt, zeker vanuit Belgisch perspectief."

   

  "We wachten al zo lang op een ronderenner die kan meedraaien aan de top. We hebben een sterke lichting en dan is dit als verslaggever heel dankbaar."

   

  "Ik heb al een kwarteeuw op mijn teller staan in het internationale peloton, maar dit heb ik nog nooit gezien bij een Belgische renner. Waar het ook op uitdraait: Evenepoel vult in elke koers enkele pagina's van een rijkgevuld boek in."