Vandenbempt over voetbalcontract: "Standpunt Antwerp veel harder dan dat van Gent"

  De chaos regeert na de stemming voor de toekenning van de mediarechten in ons voetbal. "We zitten in een impasse, waarbij de rechten verkocht zijn, maar eigenlijk ook niet", vat verslaggever Peter Vandenbempt het samen.

  Ik denk dat De Witte nog wel voor solidariteit zal kiezen

  Wat we nu meemaken, is ongezien, want in de 30 jaar dat de voetbalrechten al verkocht worden was er altijd solidariteit om de individuele rechten in een grote pot te steken, waaruit dan op basis van de verdeelsleutel het geld verdeeld wordt.

   

  We zitten nu in een impasse, waarbij de rechten verkocht zijn, maar eigenlijk ook niet, want Eleven Sports heeft een bod voor de hele competitie gedaan. We moeten afwachten hoe hard Gent en Antwerp het zullen spelen. Het zijn wel 2 totaal verschillende verhalen.

   

  Gent-voorzitter Ivan De Witte heeft toen hij zelf voorzitter van de Pro League was altijd gepleit voor solidariteit. Maar de club leunde nauw aan bij het bod van de telecomoperatoren (Telenet is sponsor van de club, red).

   

  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat De Witte aan die mensen wou tonen dat hij er alles aan gedaan heeft om het contract hun richting uit te duwen, maar dat hij op een bepaald moment toch voor de solidariteit zal kiezen en dus een van de komende dagen toch zal bijdraaien.

  G5 deed geste voor Antwerp, maar dat volstond niet

  Antwerp is een ander verhaal dan Gent. Die zijn zéér, zéér ontevreden over het huidige systeem, waarbij er erg veel geld naar de G5 gaat. Op basis van de sportieve prestaties van de voorbije jaren zijn dat Anderlecht, Club Brugge, Standard, Gent en Genk.

   

  Antwerp is de voorbije jaren als een komeet naar boven geschoten, maar het heeft die handicap van een lang verblijf in 2e klasse. Op basis van de sportieve criteria behoort Antwerp nog altijd tot de kleine clubs.

   

  De grote clubs hebben wel een opening gemaakt, want vanaf het 2e jaar wordt het criterium om tot de G5 te behoren niet enkel meer op basis van het sportieve bepaald, maar ook voor 1/3 op basis van de kijkcijfers en commerciële waarde, iets waar Antwerp heel hoog in scoort.

   

  Dat was een geste voor Antwerp, maar dat volstond blijkbaar niet. Zij vinden dat de achterstand op de top alleen maar groter zal worden. Dat is een veel harder standpunt dan dat van Gent. Ik kan me dan ook moeilijk voorstellen dat Antwerp over een paar dagen zal zeggen: "Oké, we leggen ons er toch bij neer."

  Als er geen akkoord is, beginnen we van voor af aan

  Wat moet er nu gebeuren om uit deze impasse te geraken? In de Pro League gaan er al stemmen op om het bedrag dat Gent en Antwerp op basis van de verdeelsleutel zouden krijgen van de 103 miljoen euro die Eleven Sports biedt, af te trekken.

   

  Maar ik denk dat dat voor Eleven Sports niet zal opgaan. Stel je voor dat Antwerp over 2 jaar de club is die kampioen speelt en jij kunt daar dan geen matchen van uitzenden. Ik denk niet dat die vlieger zal opgaan.

   

  Op dit moment is de soep zéér, zéér heet, maar die wordt misschien niet zo gegeten. Iemand anders zou de rechten van de thuismatchen van Antwerp kunnen kopen, maar dat lijkt mij niet evident. Maar als er echt geen akkoord komt, beginnen we weer van voor af aan.

   

  Peter Vandenbempt