"Kruideniersredenering bij clubleiders over doellijntechnologie"

  Peter Vandenbempt analyseert wekelijks onze vaderlandse voetbalcompetitie.

  Speeldag 24 heeft voor 3 ploegen uit de top 6 nederlagen opgeleverd, leider Club tankte weer wat vertrouwen met een controversiële goal, kampioen Genk deed een uitstekende zaak om Play-off I en rode lantaarn Cercle is een vogel voor de kat. Peter Vandenbempt laat er zijn licht over schijnen.

  "Niemand kan met 100 procent zekerheid zeggen of de bal over de lijn was"

  Na de topper Club Brugge-Antwerp ging het niet over het getoonde voetbal, maar over de enige goal van Hans Vanaken: was die bal over de doellijn of niet? Ik heb de beelden vaak gezien, maar ik weet het nog altijd niet. Zoals niemand het met 100 procent zekerheid kan zeggen. Zelfs niet Ritchie De Laet, de man die de bal uit de goal kopte.

   

  De Laet zei eerst dat hij wel het gevoel had dat hij heel ver in de goal stond en dat hij dus wel dacht dat hij te laat was. Maar na de douche had hij toch een ander verhaal en vond hij dat niemand het echt met zekerheid kon zeggen.

   

  En dat is waar: de scheidsrechter kon het niet zien, de lijnrechter eigenlijk ook niet en die kreeg dan links en rechts nog kritiek omdat hij bij die fase niet op de doellijn stond. Maar goed, de brave man stond precies waar hij moest staan, want hij moet eerst kijken of het geen buitenspel is. Hij kan dan niet 1 seconde later 10 meter verderop staan om dat ook nog eens te bekijken natuurlijk.

   

  Dus de situatie is eigenlijk: niemand weet het zeker. Maar er moet wel beslist worden: is het doelpunt of niet? En dat heeft die lijnrechter dan finaal gedaan. Het enige wat ik zou zeggen was dat het vreemd was dat hij enkele seconden wachtte en dan ineens vlagde. Een beetje "wait and see", zoals ze dat moeten doen bij buitenspel.

   

  Maar hier is dat toch niet bepaald gebruikelijk, want een assistent die zeker is dat de bal over de lijn gaat, die vlagt direct. Die aarzeling verraadt toch dat hij ook niet zeker was. De VAR stond buitenspel, want er waren geen duidelijke beelden.

   

  Dus kijk: die lijnrechter heeft een beslissing genomen en die moeten we met z'n allen respecteren. Want hij kon toch geen goeie nemen: nu krijgt hij heel Antwerp over zich heen, als hij omgekeerd beslist had, zou hij die van Brugge over zich heen hebben gekregen. Dus ja: een hondenjob."

  Die lijnrechter heeft een beslissing genomen en die moeten we met z'n allen respecteren. Want hij kon toch geen goeie nemen. Het is een hondenjob.

  "Kruideniersredenering bij clubleiders over doellijntechnologie. Ik zou zeggen: "Gewoon doen""

  Of we die job niet wat mooier kunnen maken door doellijntechnologie in België te installeren? Jazeker. En ik moet zeggen: de club die er gisteren voordeel bij had dat er geen doellijntechnologie was, Club Brugge, die pleit er al jaren voor om dat in te voeren.

   

  Maar als dat ter sprake komt in de Pro League, is er elke keer weer weinig enthousiasme om het te doen. Want het kost toch een pak geld, wordt altijd gezegd. Ik lees in verschillende kranten allerlei bedragen: meer dan 300.000 euro per veld en ook nog eens een paar tienduizenden per jaar om het te gebruiken. Al zijn er intussen blijkbaar toch ook wel veel goedkopere systemen.

   

  Maar hoe dan ook: veel clubleiders vinden dat gewoon te veel geld. Want ze zeggen: de kans dat je dat op een seizoen écht nodig hebt, zoals gisteren - en dat is waar, dat is heel erg klein in verhouding tot de kostprijs. Dat is wat ik toch noem een soort kruideniersredenering.

   

  Want als je ziet dat ze toch met professioneel voetbal bezig zijn, dat er vele honderden miljoenen grootkapitaal in omgaat, dat ze bijvoorbeeld 95 miljoen euro voor het mediacontract niet genoeg vinden. En ik zou daar nog bij zeggen: als je ziet dat veel van onze clubs toch in handen zijn van zeer, zeer rijke buitenlanders voor wie 300.000 of 500.000 euro toch maar een peulschil is. Ja, dan moet je het toch gewoon doen, vind ik. Beter dat dan nog eens een belachelijk hoog contract te geven aan een hopeloze buitenlandse speler.

   

  Maar het is wel typisch Belgisch dat iedereen er nu vandaag en gisteren weer over bezig is omdat er nu zo'n fase is geweest. En de volgende week zijn we dat alweer vergeten tot de volgende fase.   

  De Laet kopt de bal van Vanaken weg.