Na de verkenning: "Een van de lastigste WK's" versus "Er is niets moeilijks aan"

  Het WK wordt in Zwitserland gereden.

  Het WK-parcours kon vandaag een eerste keer bestudeerd worden. De meningen lopen uiteen na de inspectie. Bart Wellens voorspelt dat het "niet gemakkelijk" zal zijn, bondscoach Sven Vanthourenhout spreekt dat deels tegen. En wat zegt het Nederlandse kamp?

  Bart Wellens (wereldkampioen 2003 en 2004):

  "Ik had mijn bedenkingen toen ik naar hier kwam, maar ze hebben er iets moois van gemaakt. Het zal wel iets raars zijn. De ondergrond is een spons. Hier hebben precies overal koeien gestaan. Het zal niet gemakkelijk zijn, zeker met de voorspelde regen."

   

  "Dit kan een van de lastigste WK's zijn. Ik heb deze week andere dingen gelezen en ik denk dat die allemaal fout zijn."

   

  "De ondergrond heeft veel putten, maar het bolt niet. Ik heb ook renners gehoord na de verkenning: je moet macht hebben en blijven duwen. In het wiel rijden, daar ben je niets mee. Je moet je eigen lijn rijden."

   

  "Het is vlak, maar de hellingen en de steile brug zullen doorwegen. Er zal heel veel veranderen als de eerste druppels vallen. Er kan nog veel kapotgereden worden. Voor wie dit dan iets is? De powermannen. Aerts ziet dit liever dan Iserbyt." 

  Sven Vanthourenhout (bondscoach België):

  "Er is niets moeilijks aan. Je kon net zo goed in West-Vlaanderen op een weide staan en daar een veldrit organiseren. Dat is niet negatief bedoeld. De beste zal gewoon winnen. Punt."

   

  "Er wordt nog redelijk veel regen voorspeld en het is afwachten wat de regen doet. De eerste rondjes bolden voor geen meter, maar daarna beterde het. De hobbelingen waren weg en er kwam meer snelheid in. Maar het weer zal het weer bepalen, zoals altijd in de cross."

   

  "De schuine kantjes zijn wel vervelend. Voor de profs zit daar geen moeilijkheidsgraad in, maar bij de jeugd moet je daar vooraan zitten."

   

  "De bruggen zijn ook heel steil. Dat weegt door, zeker bij de jeugd. Bij de profs is ook dat niet doorslaggevend. Vooral voor de jeugd ben ik tevreden, want ik had schrik voor nervositeit bij samentroeping. Maar het wordt geen vliegmeeting."

  Gerben de Knegt (bondscoach Nederland):

  "Ik ben in positieve zin verrast. Het is lastiger dan ik dacht. Het gras loopt niet lekker, het hobbelt."

   

  "Op de schuine kantjes kun je het verschil maken. Ik vind het beter dan gedacht. Je moet een paar keer steil omhoog. Ik vind dit een lastiger parcours dan vorig jaar. Een mooi parcours vind ik het niet, maar het is beter dan gedacht."

   

  "Of dit goed is voor Van der Poel? Hij kan overal uit de voeten. Maar voor de dames is dit positief. Als je hier koers maakt, zal je beloond worden."

   

  "Steengruis? Ik heb in één bocht enkele stenen weggehaald, maar voor de rest is er niets. Toestanden zoals in Luxemburg (waar het lekke banden regende) zullen we hier niet krijgen."

  Foto's van de verkenning: