Wilander: "Goffin haalt weer zijn oude niveau, maar hij mag niet te defensief spelen"

  " "

  David Goffin is uitstekend aan het jaar begonnen, maar ging er in de 3e ronde uit in Melbourne.

  De Australian Open gaat stilaan de laatste rechte lijn in en dus haalde Sporza tennislegendes Mats Wilander en Martina Navratilova voor de camera om de balans op te maken. En wat denken ze trouwens van de comeback van Kim Clijsters?

  Voormalige tennisgrootheden over Clijsters: "Grandslams winnen is misschien iets te ambitieus"

  Wilander over het mannentoernooi: "Verrast dat jongere generatie het niet beter deed"

  "We hebben al veel drama en mooie matchen gekregen op deze Australian Open", zegt Mats Wilander, die het toernooi zelf 3 keer wist te winnen in zijn carrière. "Dat is vooral dankzij Federer en Kyrgios, toch de 2 meest entertainende spelers op de tour."

   

  "Ik ben wel een beetje verrast dat de jongere generatie het niet beter heeft gedaan. Al is het moeilijker om de oudere generatie op de Australian Open aan het wankelen te brengen, omdat iedereen dan nog fris en gemotiveerd is."

   

  David Goffin haalde de 2e week niet. Hij strandde in de 3e ronde tegen de Rus Roeblev. "Toch heb ik het gevoel dat hij nu weer het niveau haalde van vóór zijn blessures, onder meer aan zijn oog."

   

  "Tegen Roeblev had hij wel niet de fout mogen maken om achteruit te kruipen. Je kunt verliezen, maar het gaat ook over de manier waarop. Je mag niet in het defensief gedwongen worden en wachten tot de anderen de fouten maken. Want dat zullen ze niet doen. Dat deed Goffin trouwens uitstekend op de Masters van 2017, toen hij op weg naar de finale Nadal en Federer versloeg."

  Navratilova over het vrouwentoernooi: "Verwacht dit jaar nog veel van Gauff"

  In het vrouwentoernooi krijgen we in de laatste week een mix van gevestigde waarden en nieuwe namen. "Er zijn een paar oudjes die hun vorm van weleer weer hebben gevonden, zoals Muguruza, Kerber en zelfs Halep, die toch niet veel meer liet zien sinds Wimbledon."

   

  "Ook Gauff heeft weer een stap gezet. Van haar zullen we dit jaar nog veel horen, want ze heeft geweldige wapens. Ze moet alleen nog wat consistenter worden."

   

  "Het is ook voor het eerst sinds 2009 dat de volledige top 10 de 3e ronde van een grandslamtoernooi heeft gehaald. Dat is toch ook opvallend."

  Wilander en Navratilova over Clijsters: "Slagen zijn er nog, alleen moet ze nog in vorm geraken"

  De Australian Open had normaal gezien het eerste grandslamtoernooi moeten zijn waar ook Kim Clijsters opnieuw aan deel zou nemen. Maar die comeback is een beetje uitgesteld. Hoe kijken Navratilova en Wilander hiernaar?

   

  "Het zal lastig worden om meteen op volle kracht terug te keren", zegt Navratilova, die zelf op haar 33e nog een succesvolle comeback maakte. "Per jaar dat je afwezig was, moet je toch een maand rekenen om terug je oude niveau te halen."

   

  "Maar ik heb op de Legends' Tour vaak met haar gespeeld en steeds dacht ik: zij kan zo weer meedraaien op de WTA Tour. Haar slagen en haar opslag zijn nog altijd daar. Ze moet alleen beter in vorm geraken, want ook haar beweeglijkheid was een van haar troeven. Dus als ze weer wil spelen, waarom niet? Ik ben blij voor haar."

   

  Mats Wilander is iets sceptischer. "Het lijkt me te hoog gegrepen om opnieuw grandslamzeges van haar te verwachten. Het beste wat we mogen verwachten is dat ze de levensstijl vindt die ze blijkbaar mist. Want ik kan geen andere reden bedenken waarom je anders op je 36e terug zou keren."