Loix: "Ogier wordt de grootste uitdager van Neuville om de wereldtitel"

  Komende dagen trekken de rallyrijders zich weer op gang voor de 48e jaargang van het WK rally. Thierry Neuville werd al 5 keer vicekampioen. Zal het hem dit jaar wel lukken op de titel binnen te halen, vroeg Sporza aan Freddy Loix?

  De rallywereld kende heel wat verschuivingen in het tussenseizoen: oude getrouwe Citroën heeft zich teruggetrokken, Sébastien Ogier is overgestapt naar Toyota en wereldkampioen Ott Tänak is ploegmaat geworden van Thierry Neuville bij Hyundai.

   

  "Ik denk dat Thierry en Tänak op gelijke hoogte zullen beginnen, maar Thierry heeft het voordeel dat hij de auto kent en al jaren bij en met dit team werkt", zegt ex-rallyrijder Freddy Loix aan Sporza. "De auto van Hyundai is eigenlijk voor Neuville ontwikkeld."

   

  "De eerste 5 à 6 rally's zullen belangrijk worden voor de hiërarchie binnen Hyundai. Dan moet Thierry tonen dat hij de beste is en daarvoor kan hij gebruik maken van zijn ervaring bij Hyundai. Zodra Tänak de auto beter leert kennen en die op hem is afgesteld, zal hij vooraan kunnen meedraaien. Maar in het begin verwacht ik hem nog niet mee te doen voor de zege, anders is hij wel een heel grote kampioen."

  "Niet makkelijk om samen te werken met Mäkinen"

  Waarom heeft Tänak eigenlijk gekozen voor een overstap naar Hyundai? "We weten dat het niet makkelijk is om samen te werken met (ex-wereldkampioen) Tommi Mäkinen. Hij is een teambaas met veel karakter. Dat zal zijn beslissing beïnvloed hebben."

   

  Tänak zou zich niet genoeg gewaardeerd gevoeld hebben. "Als je net wereldkampioen bent geworden, wil je dat verzilverd zien in een goed contract. Als dat dan niet is zoals je wil, dan kan ik begrijpen dat je opstapt."

  "Belangrijk dat Neuville goed van start gaat in Monte Carlo"

  Zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier nam de plaats in van Tänak bij Toyota. "In het verleden hebben we gezien dat hij zich snel kan aanpassen bij een nieuw team. Bij Citroën won hij meteen in Monte Carlo."

   

  "Ik denk dat Ogier misschien wel de grootste tegenstander van Neuville zal worden." Is het dan nu of nooit voor onze landgenoot? "Dat zou ik niet zeggen. Qua pure snelheid is hij een van de snelsten."

   

  "De top 3 ligt dicht bij elkaar. Het is belangrijk dat Neuville eens goed van start gaat in Monte Carlo. In het verleden maakte hij er vaak een foutje, waardoor hij al meteen punten verloor op Ogier. Als hij nu wel eens goed kan finishen, zet hij een grote stap voorwaarts naar de titel."

  "Kenia is onmenselijk zwaar voor de mechaniek"

  Een andere nieuwigheid in 2020 is de kalender, die met Japan, Nieuw-Zeeland en Kenia enkele oude stops in ere hersteld. "Ik heb zelf ooit nog in Kenia en dat was een onmenselijk zware rally voor de mechaniek. Meer een kleine Dakarrally dan een WRC rally. Maar dat is nu allemaal misschien veranderd. Ik vind het in ieder geval een goeie zaak dat Kenia er weer bij is."

  Neuville schenkt dit jaar elke race tussen 2.000 en 10.000 euro aan een goed doel