• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: “Champions League-Brexit dreigt voor Londense clubs”

  Eind december werd het 1-2 in Arsenal. Vanavond wordt er in Chelsea gevoetbald.

  Een klassieker vanavond in de Premier League met de burenstrijd Chelsea–Arsenal. Inzet van de Londense derby is een plaats voor de Champions League van volgend seizoen, want een kampioenenfeest in de straten van Londen lijkt een verre droom. Stef Wijnants ziet dat de voetbalmacht meer dan ooit richting het noorden is opgeschoven.

  Gigantische achterstand

  De Premier League is nog maar aan speeldag 24 (van de 38) toe en de achterstand van beide Londense ploegen op wervelwind Liverpool is gigantisch. Chelsea hinkt 25 punten achterop, Arsenal telt zelfs 35 punten minder. Dat zijn maar liefst 12 winstmatchen en Liverpool heeft zelfs nog een wedstrijd te goed.

   

  In Londen kijken ze de ogen uit naar zoveel machtsvertoon, want ook die andere traditieclub Tottenham heeft nog 33 punten op te halen. De trotse Londense voetballiefhebber kijkt onthutst toe hoe clubs als Leicester, Wolverhampton of Sheffield United zich tussen de "groten" hebben gewrongen.

   

  Ook dit jaar zal er dus geen Premier League-kampioen uit Londen komen. De voorbije 15 jaar slaagde enkel Chelsea erin om bovenaan te eindigen. Voetbalfeesten in de straten van de hoofdstad hoeven niet op de agenda te staan.

  Zonder Champions League

  De resultaten van Liverpool zijn uiteraard zelden gezien. Met 64 punten op 66 lijkt het de kaap van 100 punten (het record van Manchester City in 2018) normaal ruimschoots te gaan overtreffen. Dat niemand deze sneltrein kan bijhouden (ook City volgt al op 16 punten) klinkt vrij logisch, maar wie naar de verliespunten van de Londense club kijkt, krabt zich toch in de haren.

   

  Chelsea en Tottenham verloren al 8 wedstrijden, meer dan 1 op 3 dus en Arsenal kon zelfs nog maar 6 keer winnen, minder dan 1 op 4. Voor Arsenal en Tottenham lijkt een plaats in de top 4 op dit moment ver weg. Meer nog, Europees voetbal staat zelfs op de helling.

   

  Chelsea staat door zijn 12 zeges op plaats 4, maar dat biedt helemaal geen garantie dat in het najaar de Champions League-hymne op Stamford Bridge te horen valt. Meer nog, het zou zomaar kunnen dat er voor de eerste keer in meer dan 20 jaar geen Champions League-voetbal in Londen te zien zal zijn. Een echte CL-Brexit dus voor de Londenaars.

  Het zou zomaar kunnen dat er voor de eerste keer in meer dan 20 jaar geen Champions League in Londen wordt gespeeld.

  Chelsea nummer 1 in Londen

  Arsenal en Tottenham wisselden door de slechte resultaten al van coach. José Mourinho krijgt Tottenham voorlopig niet aan de praat en Mikel Arteta komt ook nog niet verder dan 6 punten uit 5 wedstrijden.

   

  Bij Chelsea is de sfeer een stuk minder gespannen. De club mocht in de zomer geen transfers doen, koos dus voor verjonging en met clubicoon Frank Lampard haalde het een vrij onervaren coach binnen.

   

  De uitslagen zijn wisselvallig, maar Chelsea doet het verrassend goed in vergelijking met de concurrentie en heeft voorlopig nog een stevige bonus van 5 punten op achtervolgers Manchester United (ook al een club die moet knokken om de top 4 te halen ) en zowaar Wolverhampton.

   

  Bij winst tegen Arsenal weet Frank Lampard dat het een belangrijke concurrent voor die top 4 definitief kan uitschakelen, want een kloof van 13 punten kan het huidige Arsenal niet meer overbruggen.

  Frank Lampard.

  Vervloekte Emirates

  Arsenal speelde van 1998 tot 2017 onafgebroken in de Champions League, sinds 3 seizoenen zijn ze veroordeeld tot de Europa League, en het hoeft niet eens meer hard de verkeerde kant op te gaan of in het Emiratesstadion wordt er volgend seizoen geen Europees voetbal gespeeld.

   

  “Dat Arsenal geen kampioen meer wordt, is de schuld van dat nieuwe stadion”, aldus legende Arsène Wenger. “Wij bouwden een nieuw stadion, maar we hebben er nooit onze ziel gevonden. De fans zitten te ver van het veld. We lieten onze ziel achter op Highbury."

   

  Een uitspraak die kan tellen van een coach die 22 jaar lang de plak zwaaide in Arsenal en eentje die de realiteit ook niet uit het oog verliest. Van de 12 thuiswedstrijden konden de Gunners er dit seizoen nog maar 4 winnen. Fans van Arsenal ondergaan hun lot van tweede viool.

  Arsène Wenger was 22 jaar coach van Arsenal.

  Batshuayi geen supersub

  Zaterdag verloor Chelsea in de extra tijd met 1-0 in Newcastle. Het had 70 procent balbezit en schoot 19 keer op doel maar scoren lukte niet. “We moeten opportunistischer zijn in het strafschopgebied”, liet Lampard optekenen. “Zoals zo vaak controleren we de match, maar de realiteit is dat we in de beslissende zone niet doortastend genoeg zijn."

   

  Mitshy Batshuayi mocht voor de 13e keer invallen maar in de 10 minuten speeltijd kon hij ook geen bakens verzetten. Met 1 doelpunt in de Premier League en 1 goal in de Champions League kan de Rode Duivel zeker geen supersub genoemd worden.

   

  Batshuayi delft al het hele seizoen het onderspit tegenover de jonge Tamy Abraham (13 goals) en het is lang niet zeker of hij over 2 weken nog in Londen vertoeft. Chelsea mag immers een nieuwe spits onder contract zetten nu het transferverbod is opgeheven.

   

  Chelsea is druk in de weer om Timo Werner bij RB Leipzig los te weken, maar de kans dat dat nu al lukt lijkt miniem. Werner, momenteel  met 20 goals topschutter in de Bundesliga, wil eerst Duits landskampioen worden en eventueel dan pas naar Engeland verhuizen.

   

  Ook Edinson Cavani zou te kennen gegeven hebben dat hij PSG wil verlaten voor een avontuur in de Premier League. (lees voort onder tweet)

  Het toont in elk geval aan dat Chelsea op zoek is om zijn plaats in de Champions League te vrijwaren en misschien, heel misschien... de mastodonten uit Liverpool en Manchester als eerste Londense ploeg opnieuw het vuur aan de schenen te leggen. Maar eerst vanavond dus de derby winnen.

  Michy Batshuayi.