VIDEO: Kijk naar de gouden BK-crossen van Laurens Sweeck

  V.l.n.r.: Laurens Sweeck door de jaren heen: als nieuweling, als junior, als belofte en als eliterenner.

  De collectie tricolore truien van Laurens Sweeck (26) is volledig. Na de Belgische titel bij de nieuwelingen (2009), de junioren (2011) en de beloften (2013 en 2015) kroonde hij zich gisteren in Antwerpen ook tot nationaal crosskampioen bij de elite. Een overzicht.

  Nieuwelingen 2009: Met tweelingbroer op podium

  De pas 15-jarige Laurens Sweeck maakt indruk bij de nieuwelingen op het Belgisch kampioenschap in Ruddervoorde. Als enige vliegt de veelwinnaar door de zandbak, na een ronde heeft hij de wedstrijd al in een beslissende plooi gelegd. Op het podium ziet Sweeck zijn tweelingbroer en nummer 2 Diether terug.

  BK Ruddervoorde nieuwelingen
  1. Laurens Sweeck in 27'54"
  2. Diether Sweeck op 18"
  3. Jens Vandekinderen 30"

  Junioren 2011: Eerste keer solo op strand van Antwerpen

  Acht jaar geleden oefent de 17-jarige Laurens Sweeck zijn kunstje van gisteren al een keer in. Bij de junioren gaat de topfavoriet meteen solo.

   

  Jens Vandekinderen en Daniel Peeters komen in de finale nog een keer piepen, maar met een nieuwe versnelling in het zand verzekert Sweeck zich van zijn tweede Belgische driekleur.

  Het zand van Antwerpen ligt Laurens Sweeck goed.

  Van dit kampioenschap kunnen we helaas geen beelden aanbieden.

  BK Antwerpen junioren
  1. Laurens Sweeck in 42'38"
  2. Jens Vandekinderen op 14"
  3. Daniel Peeters 32"

  Beloften 2013: Op tactiek voorbij Vermeersch/Van Aert

  Ook in Mol mag Laurens Sweeck (19) zich uitleven in het zand. Gianni Vermeersch gaat verschroeiend van start, maar in de tweede ronde neemt Sweeck het heft in handen.

   

  Op de zandstrook, net voor de materiaalzone, slaat hij zijn slag. Sweeck wisselt - een tip van Sven Nys - terwijl Vermeersch en Van Aert blijven lopen. Een meesterzet die de underdog enkele meters voorsprong én een eerste seizoenszege oplevert.

  BK Mol beloften
  1. Laurens Sweeck in 51'01"
  2. Gianni Vermeersch op 15"
  3. Wout van Aert 1'05"

  Beloften 2015: Aerts en Hermans op meer dan een minuut

  Laurens Sweeck (21) verovert om de twee jaar de Belgische titel en dat ritme houdt hij aan. In Erpe-Mere staat de één jaar jongere Wout van Aert al aan de start bij de grote jongens. Zonder de toekomstige wereldkampioen bij de profs ligt de weg naar de driekleur open voor Sweeck.

   

  Twee ronden lang duldt de topfavoriet de concurrentie naast zich, daarna glibbert hij iedereen op meer dan een minuut. Het Telenet-duo Aerts/Hermans mag mee het podium op.

  BK Erpe-Mere beloften
  1. Laurens Sweeck in 56'15"
  2. Toon Aerts op 1'11"
  3. Quinten Hermans 1'25"

  Elite 2020: Opnieuw solo in Antwerpen

  Bij de profs duurt het even vooraleer Laurens Sweeck de nationale trui te pakken heeft. Na 2x zilver (2016 en 2018) en 1x brons (2017) is het dit jaar wel raak.

   

  Opnieuw zet Sweeck een solo neer in Antwerpen. Na een trage start begint hij eraan bij het ingaan van de 3e ronde. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout spelen het ploegenspel perfect en stoppen af voor Sweeck. De collectie Belgische truien is compleet.

  BK Antwerpen elite
  1. Laurens Sweeck in 1u01'45"
  2. Eli Iserbyt op 30"
  3. Toon Aerts 35"