Club Brugge: "In 2022-2023 willen we in het nieuwe stadion voetballen"

  Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe schudt burgemeester Dirk De fauw de hand.

  Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe heeft in het stadhuis tekst en uitleg gegeven over de bouw van het nieuwe stadion op de site van Jan Breydel. "Rond Nieuwjaar hopen we over de vergunning te beschikken. Daarna beginnen we aan de bouw die ongeveer anderhalf jaar zal duren", sprak hij.

  Burgemeester: "2 stadions op 2 locaties"

  Het stadiondossier in Brugge heeft een verrassende wending gekregen. Club Brugge mag van de stad een nieuwe thuishaven bouwen naast het huidige Jan Breydelstadion. Voor een nieuw stadion van Cercle Brugge kijkt de burgemeester naar de terreinen aan de Blankenbergse Steenweg in het noorden van de stad.

   

  "De overgrote meerderheid van gemeenteraad staat achter het plan", vertelde burgemeester Dirk De fauw. "Eind mei liet Cercle Brugge weten dat de vereniging niet getrouwd was met Jan Breydel en dus bereid was om de site te verlaten. Op die manier kon Club Brugge de piste bewandelen."

   

  "Wij beogen nu met de stad 2 voetbalstadions op 2 locaties. Dat is de wens van de clubs. Ze zullen allebei over een stadion beschikken, aangepast aan hun eigen noden."

   

  Voor het nieuwe stadion op de Jan Breydelsite legt de stad Club Brugge wel voorwaarden op. "Ten eerste moet de omgeving zo groen mogelijk blijven. Om de 14 dagen zal die deels dienst doen als parking, maar de andere dagen kunnen de buurtbewoners die gebruiken als park."

   

  "Ten tweede vragen we Club ook om met shuttles te werken vanuit bijvoorbeeld Jabbeke, want we willen minder auto's toelaten in de omgeving van het stadion."

   

  "En ten derde moet Club Brugge met de modernste licht- en geluidstechnieken werken. Op die manier willen we de hinder tot een minimum beperken."

  Eind mei liet Cercle Brugge weten dat de vereniging niet getrouwd was met Jan Breydel en dus bereid was om de site te verlaten.

  Burgemeester Dirk De fauw

  "Herhaaldelijk met Cercle gesproken"

  Cercle Brugge viel vanochtend uit de lucht toen het nieuws bekendraakte, maar dat betwist Dirk De fauw. "We zijn herhaaldelijk met Cercle Brugge in gesprek gegaan, gisteravond nog", zei de burgemeester op de persconferentie.

   

  "We hopen nu om op korte termijn voor Cercle een oplossing te vinden aan de Blankenbergsesteenweg. We wensen er ook oefenvelden voor Cercle én Club aan te leggen."

  Club Brugge-voorzitter: "Blij, heel blij"

  Bart Verhaeghe is in zijn nopjes. "Dit is een historisch moment voor ons", sprak de ambitieuze voorzitter van Club Brugge.

   

  "We zijn blij, heel blij, dat we nu werk kunnen maken van een omgevingsvergunning. Ik hoop die tegen de zomer in te kunnen dienen en dan hoop ik dat we rond Nieuwjaar groen licht krijgen. Dan kunnen we aan de bouw beginnen die ongeveer anderhalf jaar zal duren. Dan voetballen we hopelijk in het seizoen 2022-2023 in een nieuw stadion."

   

  Het Jan Breydelstadion verhuist dus naar de geschiedenisboeken van het Belgische voetbal. Club en Cercle Brugge zullen er dan meer dan 45 jaar gespeeld hebben.

   

  Verhaeghe: "Het verrast me dat we nog kunnen voetballen in Jan Breydel, want het stadion is op. In Brugge moeten we een betere accomodatie kunnen aanbieden aan de voetbalfans."

   

  "En met Club Brugge willen we blijven meedraaien op het hoogste niveau, ook in Europa. Daarom zijn we zeer blij dat we nu zicht hebben op een modern stadion en daar wil ik iedereen voor bedanken, de burgemeester in het bijzonder."

  Club Brugge bouwt een nieuwe thuishaven naast het huidige Jan Breydelstadion.

  VIDEO: Club Brugge-voorzitter is in zijn nopjes