"De Australian Open uitstellen? Daar moet je rekening mee houden"

  De Australische toernooien dreigen gehinderd te worden door de felle bosbranden.

  De verwoestende bosbranden in Australië houden ook de tennissers in hun greep. Zo heeft Novak Djokovic zijn bezorgdheid geuit over de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat op 20 januari van start gaat. De Serviër vraagt om rekening te houden met uitstel als de situatie in Australië niet verbetert. 

  Djokovic: "Uitstel Australian Open? Daar moet je rekening mee houden"

  Novak Djokovic is momenteel aan de slag op de ATP Cup, het nieuwe landentoernooi waarvan de finale volgend weekend gespeeld wordt in Sydney. Maar de Australische grootstad wordt bedreigd door de bosbranden, net als Melbourne, het decor voor de Australian Open.

   

  7-voudig Australian Open-winnaar Novak Djokovic pleit voor een actieplan en hoopt dat de gezondheid van de tennissers en tennissters niet in gevaar wordt gebracht.

   

  "Als de luchtkwaliteit in Sydney of Melbourne niet verbetert, dan denk ik dat Tennis Australia regels moet opstellen", vertelde de Serviër op een persconferentie.

   

  "Dat is niet evident, want er zijn heel wat betrokken partijen en factoren. Maar de gezondheid van iedereen komt altijd op de eerste plaats."

   

  Pleit Djokovic, die ook optreedt als voorzitter van de spelerscommissie, dan voor uitstel van de Australian Open? "Dat is wellicht de laatste optie. Maar als de weersomstandigheden de gezondheid van de spelers beïnvloeden, dan moet je er wel rekening mee houden."

  Barty: "Het maakt niet uit of de Australian Open een dag of twee dagen later begint"

  Bij de vrouwen reageerde Ashleigh Barty, nummer 1 van de wereld, op de suggestie van Novak Djokovic. "Mijn land beleeft een zeer tragische periode", vertelde de Australische.

   

  "Tennis is een sport, een spelletje dat we spelen. Maar er zijn momenteel in Australië andere zaken die we echt moeten oplossen."

   

  "Wat ik bedoel, is dat het niet echt uitmaakt of de Australian Open nu misschien één dag of twee dagen wordt uitgesteld. Wat wel van tel is, is dat de Australiërs veilig zijn en dat we deze grotere problemen verhelpen."

   

  "Ja, we houden van onze sport. Ja, we zijn professionals en we doen alles wat we kunnen. Maar het blijft een spel. Je moet alles in perspectief plaatsen en je moet de belangrijke zaken in het leven op de eerste plaats zetten."

  Een mooie geste: Barty staat haar prijzengeld in Brisbane af aan de slachtoffers van de bosbranden