"Zwijg me van Yorkshire", lacht trillende Van der Poel / Ribblessure voor Aerts?

  Het gezicht van Van der Poel aan de finish spreekt boekdelen.

  Mathieu van der Poel en Toon Aerts hebben er in Namen een cross uit de oude doos van gemaakt. De Nederlander won na een namiddagje ploeteren in de gietende regen. "Het was ontzettend koud", bibberde de winnaar. Runner-up Aerts blesseerde zijn rib bij een val: "Maar ooit kun je op deze cross met plezier terugkijken."

  Van der Poel: "Heel moeilijk om foutloos te blijven"

  Mathieu van der Poel stond voor de podiumceremonie met een koffietje in de hand nog te rillen. "Het was ontzettend koud en het was heel moeilijk om foutloos te blijven", zei hij.

   

  "Ik deed dat redelijk goed, maar ik reed twee keer lek op grote afstand van de materiaalpost. Daar verloor ik tijd en krachten, maar ik bleef in koers door de foutenlast van Toon. Het was een beetje te verwachten: wie hier foutloos zou blijven, zou er dicht bij zijn."

   

  De weersomstandigheden waren hels, een beetje à la Yorkshire, waar Van der Poel tijdens het WK op de weg een monumentale inzinking kende. "Zwijg me alstublieft van Yorkshire", gniffelde hij.

   

  "Normaal krijg je als crosser je voeten en handen niet warm bij dit weer, maar als je zoals vandaag koud krijgt over je hele lichaam, dan weet je dat de weersomstandigheden extreem zijn."

  Aerts over rib: "Voelt momenteel niet goed aan"

  Toon Aerts serveerde de crossliefhebbers een duel van de bovenste plank, maar moest het hoofd buigen na een val. Daarbij liep hij ook een ribblessure op.

   

  "Het voelt momenteel niet goed aan, maar ik heb tot donderdag (de cross in Zolder) om te herstellen. Ik kan het nu niet goed inschatten. We zien wel wat het geeft de komende dagen."

   

  Was crossen in dit weer en op deze omloop een marteling voor Aerts en co? "Ooit kun je hier met plezier op terugkijken, of dat denk ik en hoop ik. Voor zulke wedstrijden ben je crosser en achteraf heb je mooie verhalen om te vertellen."

  Bekijk de laatste ronde in Namen: