Verschueren: "Open brief betekent niet dat Anderlecht geen ambitie meer heeft"

  Michael Verschueren en coach Frank Vercauteren hopen op beterschap.

  Anderlecht gaf gisteren in een open brief meer duiding over de visie en het project dat het bestuur voor ogen heeft. "Als je een nieuwe eigenaar krijgt na een dynastie van 40 jaar, is het normaal dat je sportief voor grote uitdagingen komt te staan", verduidelijkt sportief manager Michaël Verschueren bij Sporza.

  Het project rond Vincent Kompany bij Anderlecht verloopt met horten en stoten, maar Anderlecht heeft met een uitvoerig discours op zijn website en Facebook-pagina proberen te "schetsen hoe het van RSCA weer een stabiele topclub wil maken". Wil het bestuur de kritiek van de fans zo sussen?

   

  "We merkten dat verschillende stakeholders en de fans vragen hadden bij het project van Anderlecht", zegt Verschueren. "We hebben nu duiding gegeven. We kunnen niet ontkennen dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen en dagelijks kritiek krijgen. Daarom wilden we heel duidelijk stellen waar we naartoe werken." 

   

  "We hebben een momentopname gemaakt van de club en hebben een termijn vooropgesteld om opnieuw een topclub te worden. We gaan elk jaar ons team versterken om in 2022 weer voor de titel te strijden."

  We kunnen niet ontkennen dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen en dagelijks kritiek krijgen.

  Michael Verschueren

  "Willen elk jaar jongeren de kans geven"

  Michael Verschueren ziet twee duidelijk krachtlijnen om weer naar de top te raken. "We zullen proberen om de juiste versterkingen binnen te halen aan de hand van een mix tussen voetbalkennis en data. We zijn zeker niet de eerste club die data introduceert in de werking."

   

  "Anderzijds hebben we heel duidelijk onze speelstijl gedefinieerd: waar we voor staan en hoe we willen voetballen. Dat gaan we doortrekken vanuit onze eigen jeugdacademie. We willen elk jaar jongeren de kans geven en dat aanvullen met meer ervaring."

   

  "Wat de ploeg nog mist? Dit jaar kampen we met te veel blessures. We hebben geopteerd voor een gezonde mix tussen jeugd en ervaring, maar we kunnen maar een kwart van de ervaren spelers gebruiken door blessures. Daar moeten we in de toekomst op letten."

  "We zijn nog altijd Anderlecht"

  Anderlecht begreep dat het moest ingrijpen "om niet helemaal op drift te raken". Waar is het dan misgelopen? "Ik praat niet graag over het verleden", zegt Verschueren. "Als je een nieuwe eigenaar krijgt na een dynastie van 40 jaar, is het normaal dat je sportief voor grote uitdagingen komt te staan. We willen niet naar het verleden kijken, maar naar waar we op korte termijn willen staan."

   

  "We blijven in elk geval ambitieus: wil willen nog prijzen winnen. Het is niet omdat we een open brief schrijven om duiding te geven bij ons project, dat we geen ambitie meer hebben om voor die prijzen te gaan. De Europese doelstelling staat nog steeds aangevinkt. We doen er alles aan om dat te halen, via de beker of de competitie."

   

  Anderlecht staat wel voor een zwaar programma: twee keer Club Brugge, Standard, Genk en Antwerp. "We zijn nog altijd Anderlecht. Misschien wordt dat momenteel niet vertaald in het klassement, maar we willen nog altijd bewijzen dat we een prestatie kunnen neerzetten tegen de betere ploegen."