Open brief RSCA: "Als we het plan volgen, is er veel licht aan het einde van de tunnel"

  Michael Verschueren en Marc Coucke.

  Met een bijzonder lange en uitgebreide open brief op zijn website en Facebook heeft RSC Anderlecht inzage gegeven in het project dat de club heeft uitgestippeld. "De weg van Anderlecht naar een succesvolle toekomst", luidt de titel van het betoog. "We hebben een plan om RSC Anderlecht in 3 jaar tijd weer naar de top te brengen. En als dit een overgangsjaar blijkt: so be it."

  Brief op Facebook en site

  Anderlecht deelde vanavond een open brief op zijn website én een uitgebreid bericht op Facebook. Terwijl het discours op de clubsite eerder een technische rondleiding van het project bij paars-wit is, duidt de tekst op Facebook concrete doelen voor de komende seizoenen aan.

  De versie op Facebook: "In 2021-2022 voor de titel"

  "Wij werken dag en nacht aan de toekomst van onze club", schrijft Anderlecht. "En hoewel jullie geloof in ‘the process’ soms op de proef wordt gesteld, durven we te zeggen: de toekomst van onze club is rooskleurig."

   

  Anderlecht legt uit dat het dit seizoen "voor deze kern een zegen/beloning zou zijn om Europees voetbal te halen. Daar blijven we vol voor gaan. Blijkt het alsnog een overgangsjaar, dan moeten we zeggen: so be it."

   

  In 2020-2021 wil Anderlecht "meedoen voor een plaats in de top 4 en minimaal Europees voetbal halen". In 2021-2022 "spelen we voor de titel en mikken we op het halen van de Champions League".

   

  "De club moet opnieuw klaar zijn voor duurzaam sportief succes. Hier geloven we in. Het plan zit goed in elkaar. We werken methodologisch. We kennen de problemen, maar ook de oplossingen."

   

  "Hoewel we in het klassement achterop hinken, zijn we er van overtuigd dat we jullie dit seizoen nog vaak kunnen verrassen met het voetbal dat we voor ogen hebben. Maar we zijn ook realistisch genoeg om te weten dat we nog regelmatig het deksel op de neus kunnen krijgen."

   

  "Omdat het nog niet lukt. Omdat we de gouden middenweg zoeken tussen goed voetbal en resultaat. We zullen daarom jullie geduld en geloof mogelijks op de proef stellen. Jullie soms ontgoochelen of doen twijfelen. Want we weten maar al te goed, beste fans, dat de laatste jaren ook voor jullie pijn hebben gedaan."

   

  "We hebben die pijn mee gevoeld. Als we er samen in geloven, wordt de toekomst mooi. We zijn elkaars bondgenoten. Kijk niet naar de bijzaken. Don’t believe the drama. De klappen die van buitenaf komen, incasseren we samen. Fans, spelers, partners, bestuur. Het is misschien, zoals wel vaker in het voetbal, een beetje “wij tegen de rest”. We are Anderlecht."

  "De prioriteiten in grote lijnen"

  2019-2020

  Prioriteit 1: RSCA weer in contact brengen met zijn verloren voetbalidentiteit: attractief, technisch en aanvallend voetbal.

  Prioriteit 2: De best mogelijke ploeg samenstellen uit de huidige kern: jong, eigen gekweekt talent omringd door ervaren toppers.
  Prioriteit 3: Jullie op zoveel mogelijk wedstrijdmomenten blij maken en al de basis van onze vernieuwde voetbalidentiteit proberen te tonen.

  Prioriteit 4: Scoutingapparaat verder moderniseren, de kern optimaliseren (uitgaande en inkomende transfers) binnen een strikt afgebakend budget.

   

  We zijn dit seizoen begonnen met erg veel ambitie. Een aantal wedstrijden zijn niet gelopen zoals verwacht. We kennen daarenboven extreem veel medische tegenslagen. Maar we gaan ons wel altijd volledig geven, knokken voor elk punt.

   

  Voor deze spelerskern en voor de club zou het een zegen/beloning zijn om dit seizoen Europees voetbal te halen. Daar blijven we vol voor gaan. Blijkt het alsnog een overgangsjaar, dan moeten we zeggen: so be it.

   

  2020-2021
  Prioriteit 1: Onze -aan de basis- jonge kern versterken met nieuwe spelers, die voldoen aan het juiste data-, financieel- en voetbalprofiel.
  Prioriteit 2: Verder doen groeien van de aanvallende voetbalidentiteit en dat spel week na week aan jullie tonen.
  Prioriteit 3: Opnieuw 1 à 2 beloftevolle jonge spelers de stap laten zetten naar de A-kern.

   

  We willen meedoen voor een plaats in de top 4 en minimaal Europees voetbal halen.

   

  2021-2022
  Prioriteit 1: Met een solide, uitgebalanceerde kern het hele seizoen bovenaan het klassement meedoen met systematisch dominant voetbal.
  Prioriteit 2: In Europa laten zien waar RSC Anderlecht voetbal voor staat en verrassen met aantrekkelijk voetbal.

   

  We spelen voor de titel en mikken op het halen van de Champions League. 

  "We moesten chirurgisch ingrijpen"

  Als klap op de vuurpijl kwam er ook een open brief op de clubsite. Het project rond Vincent Kompany verloopt met horten en stoten, maar Anderlecht wil met zijn uitvoerig discours op zijn website "schetsen hoe het van RSCA weer een stabiele topclub wil maken". 

   

  De hoofdrolspelers in het verhaal: "Marc, initiator van het hele project, die de juiste mensen samenbrengt en de club zuurstof en tijd biedt als voorzitter. Michael, de dirigent bij de uitvoering van het plan. De man in de frontlinie. Vincent, inspirator van de voetbalvisie, manager van het project. Franky, leider van de veldtroepen. De volledige sportieve staf: winnaars, toegewijd, getalenteerd, steeds op post. De directie en alle niet-sport medewerkers, gedreven boetserend aan een nieuw, stabiel RSC Anderlecht. De spelers, die het uiteindelijk moeten doen."

   

  Anderlecht beschrijft hoe het de verhalen van onder meer Manchester United, Arsenal en AC Milan bestudeerd heeft, clubs die allemaal woelige jaren meemaken of achter de rug hebben. "Om te vermijden dat RSC Anderlecht in dat rijtje zou terechtkomen, wisten we dat het niet zou volstaan enkel nieuwe pleisters op de wonde te leggen. We moesten chirurgisch ingrijpen."

   

  Volgens RSCA bestaat de opdracht uit twee delen: "Herdefinieer en moderniseer de spelidentiteit van de club met als ambitie om op termijn de paarse supportersharten weer sneller te doen slaan. En bouw binnen een strak budget aan een uitgebalanceerde kern, vertrekkende van de eigen jeugd, die op termijn kwalitatief in staat is de nieuwe spelidentiteit week na week op de mat te leggen en weer prijzen te pakken."

   

  "We werkten het plan verder af en schatten in dat we 3 seizoenen nodig zouden hebben om succesvol te zijn. Deel 1 van de opdracht, het uittekenen van een vernieuwde voetbalfilosofie voor RSC Anderlecht, ging bijna vanzelf: verfijnd, technisch en aanvallend voetbal. RSC Anderlecht moet op termijn weer in contact komen met zijn verloren voetbalidentiteit. En die dan moderniseren en uniek maken. Deel 2, een uitgebalanceerde kern bouwen die brokken maakt, is een werk van wat langere adem."

  "We betalen veel leergeld en zijn daar toe bereid"

  In het vervolg van de brief goochelt Anderlecht met data, gegevens en cijfers, waarbij het erkent dat het een te grote spelerskern heeft. "Niemand hoeft hieromtrent met de vinger gewezen te worden, oud noch nieuw bestuur. Het is simpelweg het organische gevolg van een opeenstapeling van beslissingen op alle niveaus genomen in de laatste 4 jaar."

   

  "We moeten de spelerskern afslanken van 48 spelers naar ongeveer 25 spelers. Dat kost tijd. Er zijn maar 2 transferperiodes per seizoen. En er zijn spelregels. We moeten een strikt evenwicht houden tussen het verkopen en het aankopen van juiste spelers binnen een strak gebudgetteerd financieel kader."

   

  Anderlecht heeft naar eigen zeggen sinds half november zijn rekruteringsproces voor de komende transferperiodes bijgesteld en wordt begeleid door Lee Mooney, de voormalige Director of Data Science van Manchester City.

   

  "Vandaag betaalt RSC Anderlecht veel leergeld. Daar zijn we toe bereid. We hebben er in ons algemeen plan dan ook een prioriteit van gemaakt om onze jongeren individueel te begeleiden. Het ‘Player Pathway Plan’ heeft als doel jonge spelers zo snel mogelijk beter te maken en het niveau van hun huidige scores te overstijgen. Elke minuut die deze jonge spelers effectief spelen, is goud waard voor hen."

   

  "Van deze keuze wijken we ook niet af. Vol ongeduld wachten we tot hun kwaliteit en inzet zich vertalen in positieve resultaten. Het is dus een kwestie van tijd en kansen geven. En dat doen we met overtuiging."

  Vandaag betaalt RSC Anderlecht veel leergeld. Daar zijn we toe bereid. We hebben er in ons algemeen plan dan ook een prioriteit van gemaakt om onze jongeren individueel te begeleiden. Elke minuut die deze jonge spelers effectief spelen, is goud waard voor hen.

  Anderlecht in zijn open brief

  "Als alle spelers fit zijn, hebben we voldoende kwaliteit om mee te knokken voor Europees voetbal"

  In het begeleiden en ontwikkelen van die jonge spelers hadden ervaren rotten en dure vogels zoals Vincent Kompany, Nacer Chadli en Samir Nasri een sleutelrol moeten spelen. Alleen is dat deel van het proces ingestort door de hoge blessurelast bij die spelers.

   

  "Het feit dat deze spelers allemaal tegelijk uitvielen, was simpelweg niet in de plannen ingecalculeerd. Uiteraard zien we ze het liefst OP het veld, en dat we zoveel pech zouden kennen in de eerste helft van het seizoen, kon zelfs de grootste pessimist niet voorspellen."

   

  "Het aantrekken van deze wereldtoppers was een eenmalige strategie, die zich voorlopig nog niet in harde punten heeft vertaald in de rangschikking. Dat is erg spijtig, maar het is belangrijk positief te blijven: als alle spelers fit zijn, kunnen we voldoende kwaliteit tussen de lijnen brengen om tot de laatste speeldag mee te knokken voor Europees voetbal."

  "Kern moet en zal binnen 3 jaar mee doen voor de prijzen"

  Na het technische betoog concludeert paars-wit: "We hopen dat jullie appreciëren dat we jullie op transparante wijze hebben geïnformeerd over ons project. Er zijn uiteraard een pak meer details, maar dat zou ons in dit schrijven te ver leiden. We zijn er klaar voor om dit plan tot een goed eind te brengen. We gaan daar niet van afstappen. Een chirurgische ingreep kan pijn doen, maar we zijn er de mensen niet naar om huilend weg te lopen of op te geven."

   

  "De korte samenvatting: We hebben op tijd ingezien dat RSC Anderlecht drastisch moest ingrijpen om niet helemaal op drift te raken. We hebben een plan om RSC Anderlecht in 3 jaar tijd weer naar de top te brengen. De uitdagingen in dat plan zijn de spelerskern zowel afslanken als intrinsiek kwalitatief versterken. Die kern moet en zal binnen 3 jaar mee doen voor de prijzen met kenmerkend Anderlecht-voetbal, dat de fans willen zien."

   

  "Hebben we het project onderschat? In een aantal facetten misschien wel, maar in zijn geheel zeker niet. Zijn we in het begin misschien collectief iets te enthousiast geweest? Dat kan zo lijken, maar konden we het ons veroorloven om er niét met volle enthousiasme in te vliegen? What’s the point om er anders überhaupt aan te beginnen? Je doet het all the way, of je doet het niét."

   

  "Zijn er verzachtende omstandigheden in te roepen? Ja, maar we willen ons er zeker niet achter verstoppen. Geloof ons: we zouden het liefst NU al spijkerharde onmiddellijke resultaten willen garanderen. Maar helaas zou de realiteit ons snel inhalen. Resultaten garanderen op middellange termijn durven we wél: als we het plan volgen, is er veel licht aan het eind van de tunnel."

  Volledige open brief

  Wie de volledige brief van Anderlecht (ondertekend door Vercauteren, Kompany, Verschueren, Coucke en Van Biesbrouck) wil lezen, kan dat hier doen.