Jaouad Achab is al zeker van olympisch ticket in taekwondo

  Jaouad Achab is de nummer 5 van de wereld.

  8 maanden voor de Olympische Spelen kan Jaouad Achab al op beide oren slapen. Hij is de enige Belgische taekwondo-atleet die zich rechtstreeks geplaatst heeft voor de Spelen in Tokio. 

  "Achab is veel matuurder geworden sinds Rio"

  Op de Spelen van Rio was Jaouad Achab ook al van de partij. Onze landgenoot viel toen net buiten de medailles, op de 5e plaats. In Tokio mag Achab proberen beter te doen dan in 2016. De 23-jarige Belg was gisteren aan de slag in Moskou, tijdens de finale van de Grand Prix taekwondo.

   

  Achab sneuvelde in de kwartfinales van de GP-finale tegen de Iraniër Hosseini. Om in de top 5 te eindigen van de olympische ranglijst en zeker te zijn van een ticket voor Tokio moest Achab hopen dat die Hosseini zijn halve finale verloor in Moskou. En dat was het geval.

   

  Jaouads jongere broer Badr Achab is op olympische stage in Belek (Turkije) en volgde de beslissende kamp daar op de voet. "Het is heel belangrijk voor Jaouad dat hij al zeker is van dat olympisch ticket," zegt zijn jongere broer aan Sporza.

   

  "Nu kan Jaouad wat rusten. Daarna begint zijn voorbereiding op de Olympische Spelen. Daar kan hij een medaille veroveren. Ik geloof in Jaouad. Hij traint keihard."

   

  "Ik durf niet te zeggen dat Jaouad een grote favoriet is voor de olympisch titel", zegt Laurence Rase, technisch directeur bij de Belgische taekwondofederatie. "De top 6 is enorm aan elkaar gewaagd. Maar sinds Rio is Jaouad wel matuurder geworden. Net als onze staf, zo hebben we buitenlandse experts aangetrokken."

  Jaouad Achab werd 5e op de Spelen in Rio 2016.

  "Nog 3 Belgische kanshebbers op ticket voor Spelen"

  Naast Achab kunnen zich nog maximaal 3 Belgische taekwondoka's plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar dat moet wel gebeuren op het olympisch kwalificatietoernooi (in april).

   

  "We mogen 2 vrouwen en 1 man sturen naar het olympisch kwalificatietoernooi", zegt Rase. "We hopen dat minimum 1 van die 3 atleten een olympisch ticket verovert. Maar het zou natuurlijk leuk zijn als we met 4 taekwondoka’s naar Tokio kunnen gaan."

   

  Wie stuurt België naar dat olympisch kwalificatietoernooi? "Bij de vrouwen gaat het tussen Raheleh Asemani, Indra Craen en Laura Roebben", zegt Rase. "Bij de mannen
  is er een interne kwalificatieranking en maken Mourad Laachraoui en Nicholas Corten kans. Maar de nationale federatie moet nog beslissen wie van die 2 naar het kwalificatietoernooi mag."