Vlaams topsportbudget stijgt met 2 miljoen euro/jaar: "Heel goeie zaak"

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts brengt een blitzbezoek aan de Belgen die deelnemen aan de olympische stage in Belek (Turkije). Hij maakt er tijd om met de sporters te praten en schetst voor hen de grote lijnen van zijn toekomstige beleid. 

  Topsportbudget jaarlijks met 2 miljoen omhoog

  "Ik vind het belangrijk om hier als nieuwbakken minister van Sport te zijn", stelt Weyts, die benadrukt dat hij op al zijn beleidsdomeinen (onderwijs, Vlaamse rand, dierenwelzijn en dus ook sport) extra middelen toegewezen kreeg.

   

  Voor het topsportbeleid wordt het jaarlijkse budget met 2 miljoen euro verhoogd tot 26 miljoen euro. Daarnaast wordt 10 miljoen euro voorzien voor investeringen in topsportinfrastructuur.

   

  "Dat maakt dat we in globo voor de komende regeerperiode een marge hebben van 140 miljoen euro voor topsport. Ik denk dat dit een heel goede zaak is", zegt de minister.     

   

  Investeringen in topsportbeleid zijn volgens Weyts nodig, omdat atleten met hun prestaties "een significante impact hebben op de samenleving". Hij noemt dat het "vliegwieleffect".

   

  "Ik heb dat ook zo uitgelegd aan de atleten. Hun prestaties leiden ertoe dat mensen gaan bewegen en sporten. Als je ziet dat het ledenaantal van de gymfederatie in enkele jaren tijd van 100.000 naar 120.000 gestegen is, dan speelt daar het effect van Nina Derwael. Hetzelfde kun je zeggen van het hockey."     

  De prestaties van onze atleten leiden ertoe dat mensen gaan bewegen en sporten.

  "Wie ben ik om 7 medailles tegen te spreken?"

  Ben Weyts benadrukt daarnaast het belang om te blijven focussen op de atleten die de mondiale top 8 kunnen halen.

   

  "De antipode van ons beleid is wat ik noem het poedersuikerbeleid. Je strooit wat poedersuiker op een taart en iedereen is tevreden, want heeft iets gekregen. Maar dat blaas je zo weg. Daarom blijven we inzetten op de atleten die het talent en de ambitie hebben om de top 8 te halen."     

   

  Volgens Weyts heeft die aanpak er de voorbije jaren toe geleid dat het Vlaamse topsportbeleid successen geboekt heeft.

   

  "We zijn gegroeid in de breedte, dan denk ik aan sporten zoals taekwondo, en in de diepte want steeds meer van onze atleten maken aanspraak op een medaille."

   

  "Volgens een prognose van Gracenote maakt Vlaanderen op de Olympische Spelen in Tokio kans op 7 medailles. Dat is heel veel als je naar het verleden kijkt. Maar wie ben ik om een gerenommeerd internationaal bureau tegen te spreken?"  

  Interview met minister van Sport Ben Weyts: