Standard krijgt 1.000 euro boete voor spreekkoor "enculé" richting ref

  Standard won op 23 november met 1-2 in Eupen.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft Standard een boete van 1.000 euro opgelegd. Luikse supporters hadden op bezoek bij Eupen op 23 november het fijnzinnige "enculé" naar de scheidsrechter geroepen.

  De Luikse fans gingen op slag van rust hun boekje te buiten toen Zinho Vanheusden de 0-2 dacht te maken. Maar ref Dierick had een duwfout gezien en keurde de goal van de Standard-verdediger af.

   

  Enkele supporters van Standard staken de draak met de scheidsrechter door een twintigtal seconden lang "enculé" ("flikker", "homo") te roepen. Dierick en de aanwezige match delegate stelden een rapport op over het spreekkoor.  

   

  Het Bondsparket vorderde een boete van 2.500 euro, maar dat vond Standard "buiten proportie". De club schermde met een document van de KBVB waarin voor het spreekkoor "enculé, fils de pute" aanbevolen wordt om niet te vervolgen.     

   

  De Geschillencommissie Hoger Beroep verwees naar de nultolerantie en de absolute bevoegdheid van het Bondsparket om spreekkoren te vervolgen.

   

  "Bovendien zijn de gezangen vast en zeker kwetsend. Een scheidsrechter moet in alle rust en sereniteit zijn job kunnen uitoefenen", luidt het oordeel.

   

  "Anderzijds gebeurde het vlak na een afgekeurd doelpunt, dus is het spreekkoor wellicht veeleer een uiting van frustratie dan een belediging. Rekening houdend met alle omstandigheden lijkt een boete van 1.000 euro gepast."

  Boete met uitstel voor Eupen

  Ook Eupen werd vervolgd voor een incident in dezelfde wedstrijd. Enkele fans van de club schreeuwden "vendu, vendu" ("verkocht, verkocht") in de richting van scheidsrechter Dierick, nadat Bastien in de slotminuten een gecontesteerd doelpunt gemaakt had.

   

  De Geschillencommissie Hoger Beroep stelde zich echter clement op. Aangezien het spreekkoor slechts 6 seconden duurde, het de eerste keer is dat Eupen zich voor dergelijke feiten moest verantwoorden, het gedrag van de thuissupporters als "uitstekend" omschreven wordt en het meer een uiting van frustratie was dan een belediging kreeg de club een boete van 1.000 euro met uitstel.