Gestaakte STVV-Genk van 28 september wordt niet herspeeld

  De wedstrijd tussen STVV en Racing Genk, die op 28 september gestaakt werd door ongeregeldheden met supporters, wordt niet herspeeld en de uitslag blijft 3-3. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond beslist.

  De Limburgse derby werd in de slotfase gestaakt bij een 3-3 tussenstand door wangedrag van beide supporterclans. Nadat STVV-fans allerlei voorwerpen hadden gegooid in de richting van Genk-doelman Coucke, gingen de spelers op het uur al eens een kwartiertje naar binnen. De tussenstand was op dat moment 0-3. Na het hervatten van de wedstrijd vond STVV zijn tweede adem en kwam het terug tot 3-3.

   

  Daarop vernielden de Genkse supporters de glazen kooi rond hun vak. Een bezoekende fan geraakte zo het veld op. De politie kwam massaal tussen om escalatie te vermijden. Scheidsrechter Lawrence Visser gelastte de wedstrijd vroegtijdig af, omdat match delegate Jean-François Crucke aangaf dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden.

   

  De gevorderde straffen waren niet min: twee punten aftrek, een replay achter gesloten deuren, een match achter gesloten deuren en de maximumboete van 5.000 euro. Genk en STVV pleitten voor een integrale replay, zonder andere straffen, omdat de correcte procedure niet werd gevolgd. De Geschillencommissie Hoger Beroep hield het na lang beraad in het midden.

   

  De wedstrijd wordt niet herspeeld en de 3-3-stand blijft behouden. Beide clubs moeten wel een boete van 5.000 euro betalen en voor de eerstvolgende thuiswedstrijd een deel van hun tribunes sluiten. Voor STVV gaat de Noordtribune van Stayen dicht wanneer Antwerp (22 december) op bezoek komt, Genk moet vakken Q, R, S, T en U sluiten voor de thuismatch tegen Waasland-Beveren (14 december). Beide clubs moeten de rest van het seizoen ook een sensibiliserende boodschap verspreiden via de LED-boarding en de stadionomroeper.

  "Bondsreglement niet nageleefd, maar feiten zijn heel ernstig"

  Dat de wedstrijd niet herspeeld wordt, komt omdat het reglement niet gevolgd werd.  KRC Genk stelde vast dat scheidsrechter Lawrence Visser en match delegate Jean-François Crucke de correcte procedure niet volgden toen ze beslisten om de Limburgse derby van 28 september te staken in de slotminuten.

   

  De veiligheids- en politieverantwoordelijke werden immers niet geraadpleegd. Dat bevestigden ze zelf, nadat ze waren opgeroepen als getuigen. Reden genoeg om het volledige tuchtdossier in de prullenmand te gooien, aldus Genk. STVV wisselde het geweer van schouder en schaarde zich bij de Limburgse rivaal. Volgens beide clubs gold enkel nog het FIFA-reglement en moest er een integrale replay plaatsvinden.

   

  De Geschillencommissie Hoger Beroep kon niet anders dan KRC Genk gelijk te geven. "Het bondsreglement (artikel P813.232) is niet correct toegepast. En dus kunnen de bijzondere sancties voor het profvoetbal niet worden toegepast", luidt het vonnis.

   

  Het gaat in deze om de sancties die bondsprocureur Kris Wagner had gevorderd, namelijk  een aftrek van twee punten, replay achter gesloten deuren en volledige wedstrijd achter gesloten deuren. Toch vond de Geschillencommissie een manier om volledig reglementair alsnog een strenge straf op te leggen aan beide ploegen, zodat ze niet helemaal vrijuit gaan.

   

  "De feiten zijn namelijk heel bedenkelijk en ernstig. Supporters van beide ploegen hebben zich schuldig gemaakt aan laakbaar en ontoelaatbaar gedrag. Elk feit (gooien van al dan niet gevulde bekers, flessen en aanstekers op het veld; het beschadigen of afbreken van installaties; ...) verantwoordt een sanctie."

   

  "Bepaalde sancties (zoals voorzien in artikel B1919) kunnen wel opgelegd worden, zelfs als de procedure niet volledig correct werd toegepast. De scheidsrechter heeft immers terecht de wedstrijd stilgelegd om veiligheidsredenen, al gebeurde dat niet via de geëigende procedure. Daarom dienen sancties opgelegd te worden aan STVV en aan KRC Genk."