Antwerp-fans gooien rookpot op Antwerp-fan in rolstoel: zware straf

  " "

  De Antwerp-fans pakten op 3 november op Genk uit met rookpotten.

  De Geschillencommissie van de voetbalbond heeft Antwerp zwaar gestraft met de maximumboete van 5.000 euro en een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren. Reden: een rookpot van Antwerp-fans kwam in Genk terecht op een vrouwelijke supporter in een rolstoel. Ook het herhaaldelijke gebruik van pyro speelde een rol.

  Op 3 november speelde Antwerp voor de competitie op Genk. Daarbij pakten de Antwerp-fans uit met rookpotten. Die werden niet alleen massaal afgestoken, maar ook naar andere supporters gegooid.

   

  Eén rookpot belandde in een Genks vak, waarop enkele thuissupporters hun plaats moesten verlaten voor een zitje in een veiligere zone. Diezelfde Antwerp-supporters gooiden ook 2 rookpotten in een zone waar supporters met een fysieke of mentale beperking de wedstrijd kunnen volgen. Daarbij raakte 1 fan met een handicap, nota bene een Antwerpse rolstoelgebruikster, gewond. De vrouw liep een lichte brandwonde op aan haar arm.

   

  Het Bondsparket tilt zwaar aan de feiten en eiste de maximumboete en een match achter gesloten deuren. Meester Thomas Machtelinckx noemde het een "vermijdbaar en betreurenswaardig incident", maar wees erop dat de rookpotten leeg waren en dat het niet om een doelbewuste aanval ging naar de supporter in rolstoel.

   

  De advocaat van Antwerp zette verder alle maatregelen uiteen die de club neemt, met onder meer een alcoholverbod, om wangedrag van supporters tegen te gaan. RAFC bood ook al zijn excuses aan aan de vrouw in kwestie.

  Uitstel geldt tot 30 november 2020

  De Geschillencommissie was evenwel niet onder de indruk. "De commissie tilt zwaar aan de feiten, zeker nu de veiligheid en fysieke integriteit van voetbalsupporters ernstig in het gedrang werd gebracht. Er werd een persoon verwond door het gebruik van pyrotechnische middelen", luidde het oordeel.


  "In 2019 werd Antwerp al 3 keer bestraft voor gelijkaardige incidenten. Het louter opleggen van boetes brengt duidelijk niet het gewenste effect met zich mee. Antwerp slaagt er niet in om pyrogebruik volledig te bannen." De Geschillencommissie hield evenwel rekening met de inspanningen die de Great Old levert om pyrogebruik aan banden te leggen.


  Daarom werd ook ingegaan op de wens om de match achter gesloten deuren met uitstel op te leggen. "Dat zal hopelijk een stimulans zijn om nog meer in te zetten op een totale afwezigheid van pyrotechnische middelen", klinkt het. De voorwaardelijke sanctie geldt tot en met 30 november 2020. Als er in die periode opnieuw pyrotechnisch materiaal wordt afgestoken, wordt de match achter gesloten deuren tot uitvoering gebracht.

  Als er tussen nu en 30 november opnieuw pyrotechnisch materiaal wordt afgestoken, wordt de match achter gesloten deuren tot uitvoering gebracht.

  Geschillencommissie