• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Standard-voorzitter Venanzi: "BeNeLiga? Verhaeghe is een bulldozer, hé"

  Bruno Venanzi.

  Sinds een opvallend interview van Bart Verhaeghe enkele weken geleden heeft zowat iedereen al zijn zegje gedaan over de BeNeLiga. Althans aan Vlaamse kant. Hoe denkt men aan de andere kant van de taalgrens over de fusie tussen België en Nederland? Peter Vandenbempt vroeg het aan Standard-voorzitter Bruno Venanzi.

  Over BeNeLiga: "We hebben over veel elementen nog geen beeld"

  Op 22 oktober liet Bart Verhaeghe er in Le Monde weinig twijfel over bestaan. "Het zou allemaal heel snel kunnen gaan. Als het niet voor volgend seizoen is, dan zonder twijfel in de volgende twee seizoenen", was de visie van de Club Brugge-voorzitter over de BeNeLiga.

   

  "Het is een interessant project, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen dat het over een paar jaar al het geval zal zijn", zegt Standard-preses Bruno Venanzi. "Wat mijn persoonlijke mening is? Ik zou liever tegen Marseille spelen dan tegen Feyenoord of Nic NAC", lacht de voorzitter.

   

  "Wat ik van die uitspraak van Verhaeghe dacht? We kennen de stijl van Bart, hé. Hij is een bulldozer. Als hij een project heeft, dan wil hij vooruit. Dat is zijn manier. Maar het stelt ons dan wel in staat om vrij snel te beslissen, dat er geen jaren over gaan voor we tot een beslissing komen."

   

  "Ik begrijp wel dat de kleinere clubs ongerust zijn over de veranderingen. Of het dan wel een goeie zaak is voor het Belgische voetbal? Daar moet je de cijfers voor bekijken. Hoeveel Europese tickets krijgen we? Als het financieel en sportief een vooruitgang betekent, dan is het interessant."

   

  "We hebben over veel zaken nog geen beeld. Ook niet over het tv-contract. Het is dus onmogelijk om nu een datum te prikken en het is dus ook onmogelijk dat dit over enkele jaren al het levenslicht zal zien."

  Wat mijn persoonlijke mening is? Ik zou liever tegen Marseille spelen dan tegen Feyenoord of Nic NAC.

  Bruno Venanzi

  Over tv-contract: "We zullen vechten om meer geld te krijgen"

  Bruno Venanzi maakt meteen zelf het bruggetje naar het volgende onderwerp: het tv-contract. De grotere clubs willen een groter deel van de koek, zo benadrukt de Standard-preses meermaals.

   

  "We vinden dat een club zoals Standard, dat toch meer dan 20.000 abonnees heeft, meer moet krijgen dan de andere clubs in vergelijking met de huidge verdeelsleutel. Club Brugge deelt dat standpunt, Anderlecht ook. We zullen vechten om meer te krijgen."

   

  "Het gaat niet over het financieel zwakker maken van de andere clubs. Sommige concurrenten hebben op financieel vlak meer potentiële middelen. Cercle Brugge kan rekenen op Monaco, OHL krijgt steun uit Engeland. Er zijn veel clubs die kunnen rekenen op centen van hun eigenaar."

   

  "Er zijn ook veel clubs met zo'n 2.000 abonnees. Ik zeg niet dat wij als Standard het tienvoud moeten hebben, maar de bijdrages zoals nu zijn niet meer proportioneel. Met Club en Anderlecht zullen we vechten voor een betere verdeling, die ons logischer lijkt. Dat zullen we ook uitleggen."

   

  Vuurt Venanzi hier nu een duidelijke waarschuwing af? "Neen, maar ik ben altijd duidelijk geweest. Ik begrijp dat zij hun belangen verdedigen, maar ik verdedig die van mij. En in de Pro League ga je zelden unaniem akkoord."