• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tokio laat Wauters en de Cats niet los: "We moeten volop voor onze dromen gaan"

  "Ik kan eindelijk weer denken aan basketbal", zegt Ann Wauters.

  De Belgische basketbalvrouwen werden afgelopen zomer nog 5e op het EK, maar deze week trappen ze hun kwalificatiecampagne voor het volgende EK al op gang. Al zit vooral het olympische kwalificatietoernooi van februari 2020 in het achterhoofd.

  Meesseman: "De best mogelijke versie van onszelf zijn"

  Enkele weken geleden was Emma Meesseman (26) nog de koningin van de WNBA, maar nu vertoeft de MVP weer bij de Belgian Cats. "Het gaat goed met me", zegt ze. "Ik ben na de titel in de VS vrijwel meteen naar Rusland gegaan. Het basketbal is dus nooit gestopt en ik ben vooral blijven reizen."

   

  "Maar ik geniet er altijd van om in België te spelen. Conditioneel zit het wel goed en naar de Cats komen geeft altijd een boost. Je speelt met de mensen met wie je bent opgegroeid. Daar ben ik altijd klaar voor."

   

  De Cats spelen deze week tegen Oekraïne en Finland. Dat lijken smakelijke hapjes. "Toch zijn die matchen erg belangrijk. We moeten dit ook beschouwen als onze voorbereiding op het olympische kwalificatietoernooi, al weten we nog niet tegen wie en waar we spelen. Maar we moeten gewoon de best mogelijke versie van onszelf zijn."

   

  "We moeten vooral gewoon worden dat men naar ons kijkt. We zijn niet meer de underdog. Er komt meer druk. Dat heeft ons een beetje tegengehouden op het vorige EK, want we waren dat niet gewoon als ploeg. We moeten daar mentaal sterker in worden."

  Wauters: "Ik denk dagelijks aan Tokio"

  Op training droop het enthousiasme van Ann Wauters (39). "Het is geen gemakkelijke periode geweest", zegt de ouderdomsdeken over haar blessureleed. "Het is met ups en downs geweest en dat was mentaal best moeilijk. Je werkt er hard voor, maar je lichaam wil niet meer mee."

   

  "Nu heb ik weer hard gewerkt en ik voel me beter op het veld. Ik kan eindelijk weer denken aan basketbal, terwijl dat precies lang geleden is. Dat voelt natuurlijk goed. Het is ook leuk om weer bij de nationale ploeg te zijn, want we hebben grote doelen die we hopelijk kunnen waarmaken."

   

  "Ik denk dagelijks aan Tokio, maar we mogen geen stap overslaan. We hebben nu twee EK-wedstrijden. Ook al hebben die nog niet meteen een impact op onze olympische droom, ze zijn toch belangrijk om met een goed gevoel naar dat kwalificatietoernooi voor de Spelen te kunnen gaan."

   

  "Er begint nu een nieuwe campagne. We moeten bouwen op de goeie dingen en leren uit de fouten. En we moeten volop voor onze dromen gaan. Dat geldt ook voor mij. Ik moet aanvaarden dat het fysiek nooit meer zal gaan zoals vroeger. Ik moet manieren vinden om daar mee om te gaan en gelukkig kan dat in deze sport. Ik kan mijn ervaring gebruiken."

  Bondscoach: "Naar de Spelen gaan moet nu gebeuren"