"Een mix van eenheid en euforie": maak kennis met EK-bal Uniforia

  Uniforia, de bal voor EURO 2020.

  Wist jij nog dat de EK-bal die vanaf vanavond rolt, Uniforia heet? Het is ondertussen al meer dan 1,5 jaar geleden dat Adidas de officiële wedstrijdbal van Euro 2020 voorstelde. Door corona schoof het EK een jaar op. Wij haalden de bal vanonder het stof en brengen nog eens zijn verbindende boodschap. Al klopt die niet meer perfect.

  Met Uniforia wil de sportartikelengigant verbondenheid in de verf zetten. Dit naar aanleiding van de jubileumeditie van het toernooi, dat voor het eerst verspreid over heel Europa - in 11 landen - zal plaatsvinden. Het toernooi had ook fans moeten samenbrengen, maar door corona blijft dat tot een minimum beperkt.

   

  De naam Uniforia is een mix van eenheid ('Unity') en euforie ('Euforia'). Gemaakt van "Hi-White" is de bal beter zichtbaar op het veld. Het ontwerp wordt gekenmerkt door de GPS-coördinaten van de 12 oorspronkelijk voorziene stadions. En dat klopt dus niet meer: de Ierse hoofdstad Dublin is afgevallen en in Spanje vervangt Sevilla Bilbao. Door corona.

   

  Voor het eerst in de 60+1-jarige geschiedenis van het EK vindt het toernooi in 11 verschillende landen plaats. "Het kunstzinnige ontwerp van EK-bal Uniforia is daarom gebaseerd op het vervagen van grenzen, met in elkaar overlopende zwarte lijnen die doen denken aan verfstrepen", legt Adidas uit.

   

  "De felle kleuren die deze lijnen aanvullen op de bal staan voor de diversiteit binnen de verschillende teams en hun fans. Samen staan ze symbool voor hoe de sport deze verschillende culturen samenbrengt op het toernooi en eenheid brengt over de grenzen heen."

   

  "Qua vorm heeft de bal zijn optimale ronding te danken aan dezelfde structuur en panelen zoals die van de recente FIFA World Cup-modellen. Dit zorgt voor maximale prestaties zowel op het veld als op straat."   

   

  Uniforia is de opvolger van Beau Jeu, de bal waarmee op het EK van 2016 in Frankrijk gespeeld werd. Vier jaar eerder werd er in Polen en Oekraïne gescoord met de Tango 12. (Bekijk hieronder foto's van de bal)