Van Aert: "We waren aan elkaar gewaagd", Evenepoel: "Echt niet teleurgesteld"

  Winnaar Wout van Aert.

  Als was het de meest prangende sprint van het seizoen: Wout van Aert (25) klopte Remco Evenepoel (19) in het Gala van de Flandrien met amper één punt. "Ik kon wel een opsteker gebruiken", reageerde de winnaar. "Ik heb niet zo'n goeie sprint", lachte de nummer 2.

  Van Aert: "Ik ben blij dat de toekomst me gunstig gezind is"

  "Ik kon wel een opsteker gebruiken", vertelde Wout van Aert, die revalideert van zijn zware crash in de Tour de France.

   

  "Dit is een mooie prijs om te winnen. Het is een speciaal concept, want er wordt gestemd door de renners. Als renner schat je je collega's hoger naar waarde dan als buitenstaander. Ik maak er zelf elk jaar werk van om goed na te denken aan wie ik punten geef."

   

  "Ik heb een hele mooie Tour gereden en dat zal wel de doorslag hebben gegeven. Maar we waren aan elkaar gewaagd. Philippe Gilbert stak er met zijn monument voor mij bovenuit en Remco heeft op die leeftijd al mooie koersen gewonnen. Het is bijzonder om hen te kloppen."

   

  2019 was voor Van Aert een jojo. "Ik zal niet zeggen dat het makkelijk was, maar dat is het leven nooit. Zoals het nu gelopen is, is ook uitzonderlijk. Ik ben blij dat de toekomst me gunstig gezind is."

  Evenepoel: "Godenkind? Daar ben ik zelf heel weinig mee bezig"

  "Ik heb niet zo'n goeie sprint", grapte Remco Evenepoel, runner-up met 1 puntje achterstand. "Maar ik mag niet teleurgesteld zijn en dat ben ik ook echt niet. Dit was een jaar om te leren en dat is het zeker geweest. Ik heb mezelf verwonderd en de ploeg ook."

   

  "Ik realiseer me meer en meer wat ik gedaan heb. Ook over de momenten waarop ik niet gewonnen heb, zoals het BK op de weg. Vooral op training denk je dan plots: als die wedstrijd anders was uitgedraaid..."

   

  "Ik heb mezelf zeker en vast verbaasd. Ik wist dat ik een goeie tijdrit had, maar zo goed... Ik wist dat ik goed kon klimmen, maar zo goed nog niet."

   

  "Ik leer snel en wil snel leren. Ik train graag en leef voor mijn job. En je moet ook geluk hebben. Als dat bij elkaar komt, dan verdien je meestal de resultaten die je behaalt."

   

  Hoe gaat Evenepoel om met zijn status als godenkind? "Ik ben daar zelf heel weinig mee bezig en kan het achter mij laten. Ik probeer alles met de glimlach te doen."

  De Vuyst: "Ik schat deze prijs hoog in"

  Sofie De Vuyst (32) werd uitgeroepen tot Flandrienne van het Jaar. "Of dit een bekroning is van mijn carrière? Dat vind ik wel. Ik ben altijd regelmatig geweest, maar ik had nooit die uitschieters. Dit jaar kon ik met de Brabantse Pijl een mooie koers winnen en ik heb steeds op een hoog niveau gepresteerd."

   

  "Ik was wel een beetje verrast, want onder meer Sanne Cant en Lotte Kopecky hadden ook een mooi jaar. Het maakt me heel blij dat het peloton voor me gestemd heeft en dat ze respect hebben voor zo'n mooi jaar."

   

  "Dit is ook een bekroning voor de tegenslag die Bart en ik gehad hebben", zegt De Vuyst. De Flandrienne kwam twee jaar geleden erg zwaar ten val, partner Bart De Clercq zette onlangs een punt achter zijn carrière na veel blessureleed.

   

  "Dit is ook een trofee voor hem. Hij heeft veel voor me gedaan en hij is ook mijn trainer. We delen deze trofee en ik schat deze prijs hoog in."