De klimaatgoeroe in Hamilton: "In de F1 beseffen ze wat er aan de hand is"

  F1-ster Lewis Hamilton.

  Het lijkt een contradictie: terwijl Lewis Hamilton dit weekend zijn 6e wereldtitel in de Formule 1 kan veroveren, werpt de Brit zich steeds vaker op als een voorvechter van het klimaat. Wordt hij de voortrekker van een (r)evolutie in de F1?

  Binnen 10 jaar klimaatneutraal?

  Lewis Hamilton blinkt nog steeds in zijn Mercedes, maar draagt ook een tweede petje. Op zijn sociale media toont de Britse superster zich een hevige voorvechter in de strijd tegen de klimaatopwarming

   

  "Of we Hamilton moeten geloven? Jawel, zeker en vast", stelt F1-volger Sammy Neyrinck over de ietwat tegenstrijdige levensvisie van Hamilton.

   

  "Hij heeft miljoenen volgers op zijn sociale media en we mogen niet vergeten dat hij een marketingteam achter zich heeft. Zij denken goed na over wat hij kenbaar maakt, want hij is een influencer, ver buiten de autosportwereld. Maar we moeten hem wel geloven."

   

  Hamilton wil naar eigen zeggen klimaatneutraal zijn, maar moet dan wel de hand in eigen boezem steken. "Hij is een man van principes. Zijn grote baas bij Mercedes, Toto Wolff, heeft onlangs nog gezegd dat hij met Mercedes binnen 2 jaar de ecologische voetafdruk wil halveren."

   

  "Hij hoopt ook dat binnen een 10-tal jaar de volledige F1-wereld klimaatneutraal zal zijn. Ze geloven daar wel in. Ze zijn er mee bezig. Kijk ook naar de enorme chaos in Japan enkele weken geleden, waar het circus getroffen werd door een supertyfoon. Ze beseffen dus wat er aan de hand is en dat ze het mee vanuit de autosportwereld kunnen verhelpen."

  "Het is vooral kijken wat Mercedes en Ferrari doen"

  Het woord is eruit: de F1-wereld is een circus dat elk jaar een reis rond de wereld maakt. "Klopt", stelt Sammy Neyrinck, "maar er is meer dan de F1 in de gemotoriseerde sporten. Iedereen kijkt wel naar hen en zal hun principes proberen te volgen."

   

  "De Formule E bestaat natuurlijk al, maar of die klasse het volledig kan overnemen, hangt af van wat bijvoorbeeld Ferrari doet. Als zij volledig elektrisch zouden gaan, dan vrees ik voor de toekomst van de F1. Zonder F1 geen Ferrari en omgekeerd. Het is dus vooral kijken wat Mercedes en Ferrari doen."