DQS opnieuw beste team van het seizoen. Lefevere: "Klassementen liegen niet"

  Patrick Lefevere.

  Patrick Lefevere.

  Deceuninck-Quick Step prijkt voor het 2e opeenvolgende jaar helemaal bovenaan het UCI-ploegenklassement. Na een "vintage" seizoen is Patrick Lefevere een gelukkig man. "Klassementen liegen niet. Als je van januari tot oktober wint, ben je het beste team ter wereld."

  Lefevere: "Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en Tour sprongen er bovenuit"

  Voor het 2e jaar op een rij prijkt "The Wolfpack" van Deceuninck-Quick Step bovenaan het ploegenklassement op de UCI-ranking. "Opnieuw een vintage seizoen waar er nooit sprake was van een mindere vorm", klinkt het bij het team.

   

  "We zijn erg trots, want het was niet gemakkelijk", vertelt Patrick Lefevere. "We zijn geen team dat zich richt op grote rondes, wat de meeste punten oplevert. Dus het klassement winnen met zo'n enorme hoeveelheid punten (1e plek (DQS): 14.692 punten, 2e plek (Bora): 14.262 punten, red) maakt deze triomf nog opmerkelijker. Klassementen liegen normaal gesproken niet. Een team dat van januari tot oktober wint, is het beste ter wereld."

   

  Voor de mooiste zege van het seizoen is het moeilijk kiezen voor Lefevere, die met 68 zeges een ruim aanbod heeft. "Als ik er een paar moet kiezen, springen er 3 bovenuit. Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en 14 dagen geel in de Tour. Het meest indrukwekkende aan dat laatste was dat iedereen hard vocht om het zo lang mogelijk te houden. Dat is het mooiste bij The Wolfpack. Iedereen weet ook dat hij hiervoor beloond wordt."

   

  "Het lijkt misschien gemakkelijk als je naar de cijfers kijkt, maar dat is het nooit", gaat Lefevere voort. "De jongens overtroffen de verwachtingen dit jaar. Velen zeiden in het verleden dat als je naar hier komt, je niet kon winnen vanwege de anderen. Maar dit jaar hebben 16 van onze renners een wedstrijd gewonnen, wat buitengewoon is."

   

  "Het is niet de eerste keer dat zoveel renners in één seizoen succes proefden bij ons team. En het zal ook niet de laatste zijn", aldus Lefevere.

  Het is niet de eerste keer dat zoveel renners in één seizoen succes proefden bij ons team. En het zal ook niet de laatste zijn.

  Patrick Lefevere

  Van Avermaet pakt eerste plaats op UCI-ranking voor eendagswedstrijden

  De 34-jarige Van Avermaet schrijft het klassement op zijn naam met 2.350 punten. Hij blijft de Noor Alexander Kristoff (2.074 ptn) en de Fransman Julian Alaphilippe (1.847 ptn) voor. Met Oliver Naesen (achtste met 1.597 ptn) staat nog een tweede Belg in de top 10.

   

  Van Avermaet won vorige maand voor de 2e keer in zijn carrière de GP van Montréal. 2 dagen eerder werd hij derde in Quebec. De olympische kampioen stond ook op het podium in onder meer de Clasica San Sebastian (2e na Remco Evenepoel), Omloop Het Nieuwsblad (2e na Zdenek Stybar) en E3 BinckBank Classic (3e na Stybar en Wout van Aert).

   

  "Ik ben blij als nummer 1 te finishen", vertelt Van Avermaet. "Het toont wat voor renner ik ben en bewijst dat ik kan meespelen in de meeste eendagskoersen op de kalender. Ik ben gemotiveerd om zo verder te doen in 2020 en hoop enkele van mijn podiumplaatsen om te zetten in overwinningen."

   

  "Ik heb altijd gezegd dat ik geen renner ben die 20 wedstrijden per jaar wint, maar in elke wedstrijd doe ik wel mee en hopelijk valt er dan iets uit de kast. Dit voorjaar greep ik naast een klassieke zege, wat ontgoochelend was. Maar dat zijn heel lastige koersen om te winnen."

   

  "Je hebt niet alleen goeie benen nodig, maar alles moet ook wat meezitten. Als ik één van die klassiekers had gewonnen, zou mijn seizoen er helemaal anders uitzien. Daarom was ik zo blij met de zege in Montréal. Nadat ik er enkele keren net naast had gegrepen, bewees ik daar dat ik nog altijd kan winnen", aldus Van Avermaet.

  Greg Van Avermaet

  Greg Van Avermaet won dit seizoen de GP van Montréal.

  België beste land, Roglic pakt ook prijs

  In de UCI-ranking waarin ook de rittenkoersen meetellen, eindigde Van Avermaet als 6e (en eerste Belg). Dat klassement is voor de Sloveen Primoz Roglic. De renner van Jumbo-Visma won in 2019 onder meer de Vuelta, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Romandië en de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en werd 3e in de Giro.

   

  Wat het landenklassement betreft, is er ook Belgisch succes. België pronkt helemaal bovenaan de ranking, voor Italië en Nederland.