Scheidsrechtersbaas: "Niveau van Belgische ref stijgt, alleen nog veel werk met VAR"

  " "

  David Elleray is een van de architecten van het masterplan van de KBVB.

  Scheidsrechtersbaas David Elleray heeft 6 maanden na de uitrol van het masterplan voor de Belgische arbitrage een stand van zaken gegeven. En die is positief. "We gaan de goeie richting uit. Door onze kritische evaluatie is het niveau én het zelfvertrouwen gestegen." Hij erkent wel dat er nog werk is aan de VAR.

  In mei stelde de Belgische voetbalbond zijn masterplan voor, waarin 160 werkpunten waren opgenomen om de arbitrage te verbeteren. Het was David Elleray, een gerenommeerde ex-topref, die de doorlichting maakte en naar de oplossingen zocht. De Brit zet samen met de Fransman Bertrand Layec, Frank De Bleeckere en Stéphanie Forde zijn schouders onder het plan.

   

  Zes maanden later sprak Elleray weer af met de pers in Tubeke en hij zag al verscheidene positieve elementen. "Er staat een hechte groep scheidsrechters klaar. We wilden een teamgevoel ontwikkelen. Dat doen we bijvoorbeeld door onze scheidsrechters hier maandelijks in Tubeke te houden gedurende een driedaagse."

   

  "Ze werken niet alleen hard, maar brengen ook tijd samen door", legt Elleray uit. "Ze krijgen ook workshops. Zo gingen ze bij de staf van de Rode Duivels in de leer omtrent voeding. Onze refs leerden zo hun gewicht op peil te houden, maar ook wat de ideale maaltijd is op een wedstrijddag. De Belgische scheidsrechters zijn echte atleten geworden. Hun conditie is fel verbeterd."

  "Doorgedreven evaluaties maken refs beter"

  In de nieuwe structuur legt het Professional Referee Department de nadruk op wedstrijdanalyses. "Feedback is de sleutel. Het oude wedstrijdrapport was niet meer van deze tijd en dat hebben we veranderd. Tegenwoordig moeten de refs een verslag opmaken van elk wedstrijdfeit (gele of rode kaart, strafschoppen, doelpunten, twijfel, ...). Dat verslag wordt door een team van 6 buitenlandse personen geëvalueerd", zegt Elleray.

   

  "Het is bijna een overvloed aan informatie, maar elke beslissing in elke wedstrijd wordt op zijn juistheid geanalyseerd. We werken heel wetenschappelijk. We meten nu heel nauwkeurig hoeveel beslissingen juist zijn en waar nog aan gewerkt moet worden."  

   

  "Elke ref krijgt ook elke week een evaluatie van een specifieke fase, zoals bijvoorbeeld buitenspel. Tegenwoordig bieden we de refs ook statistische gegevens, zoals de positie op het veld waarop de meeste fouten gefloten worden. Dat helpt allemaal in hun ontwikkeling. De refs krijgen elke woensdag hun evaluatie opgestuurd en Bertrand Layec zit dan ook minstens een uur met hen samen."

   

  Elleray prees ook de houding van de Belgische scheidsrechters. "Om de foutjes te verminderen, moeten ze accepteren dat ze in de fout gaan. Daarna volgt de analyse en het werk om te corrigeren. Maar door onze kritische evaluatie is het niveau wel al omhooggegaan en stijgt het zelfvertrouwen."

  "Meer oefenen met VAR en betere communicatie brengen"

  Het werkpunt bij uitstek blijft de VAR. "Daar moeten we echt nog hard op werken. Hij blijft vaak tussenkomen wanneer het niet moet en omgekeerd. Dat moeten we verbeteren door nog meer te oefenen. Daarvoor moeten we faciliteiten aanbieden."


  "Het duurt bijvoorbeeld ook nog te lang voor de beslissingen genomen worden. En ook de communicatie kan beter, zodat mensen beter begrijpen waarom een match stil ligt. Dat gaan we samen met de Pro League bespreken. Ook de wekelijkse analyse op de website van de voetbalbond kan bijdragen tot een betere communicatie. We moeten meer uitleg geven met behulp van videobeelden."

   

  Na een tijdje zonder internationale topmatchen voor de Belgische refs kreeg de Belgische arbitrage een opsteker: "Lawrence Vissser mag volgende week zijn eerste wedstrijd in de Europa League fluiten. Dat is een stap voorwaarts. Over enkele jaren willen we de Belgische refs weer op het topniveau brengen."

  "300.000 loon? Fantasie"

  Elleray kreeg ook vragen over zijn loon. In de kranten sijpelde wat ongenoegen door bij de stakeholders over het hoge loon dat de scheidsrechtersbaas zou opstrijken. Dat zou een grote hap uit het arbitragebudget halen. Er was sprake van 300.000 euro bruto, maar dat wuifde Elleray weg: "Ik kon wensen dat ik zoveel betaald zou krijgen als de kranten schrijven. Dat bedrag is fantasie."