• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Voetbalbond stelt De Bleeckere voor als vicetechnisch-directeur scheidsrechters

  David Elleray en Frank De Bleeckere

  David Elleray en Frank De Bleeckere zijn 2 van de 4 musketiers aan het hoofd van de Belgische scheidsrechters.

  KBVB-CEO Peter Bossaert en ex-topscheidsrechter en topexpert David Elleray hebben hun meerjarenplan voor de Belgische arbitrage van het profvoetbal voorgesteld. Het grootste nieuws: de aanstelling van Frank De Bleeckere als vicetechnisch-directeur, voorzitter van het scheidsrechtercomité en woordvoerder van de arbiters. En dat is niet helemaal naar de zin van de Pro League.

  Het masterplan van de KBVB: 4 pijlers

  Na het afscheid van Johan Verbist als scheidsrechtersbaas heeft de Belgische voetbalbond KBVB vandaag een nieuw organigram voorgesteld.

  "Het belang van arbitrage in het moderne voetbal kan niet voldoende onderstreept worden", klinkt het in een persbericht van de bond. "De KBVB wil daarom alle zeilen bijzetten om de Belgische arbitrage naar een hoger niveau te tillen." 

   

  De voorbije vijf maanden analyseerde oud-scheidsrechter David Elleray uitgebreid de werking van de arbitrage en identificeerde hij meer dan 160 werkpunten. Daaruit distilleerde hij een "ambitieus" meerjarenplan om de arbitrage volledig te moderniseren en te professionaliseren. Daarvoor baseerde hij zich op 4 pijlers.

  1. Een nieuwe organisatiestructuur

  Het Belgische Departement voor Arbitrage van het Profvoetbal krijgt een tweekoppige dagelijkse leiding. De Franse ex-topref Bertrand Layec wordt aangesteld als technisch directeur en Stéphanie Forde, vandaag lid van het VAR-team en Referee Development Officer bij de KBVB en Voetbal Vlaanderen, neemt als operationaal directeur de dagelijkse werking voor haar rekening.

   

  Het nieuwe duo zal rapporteren aan de nieuwe "Professional Referee Board", met David Elleray als voorzitter en bondscoach Roberto Martinez en CEO Peter Bossaert als vaste leden.

   

  Frank De Bleeckere wordt, naast zijn nieuwe rol als vicetechnisch-directeur, woordvoerder en het gezicht van de scheidsrechters. Hij zal ook het scheidsrechterscomité voorzitten. Dat comité heeft als voornaamste taak de link te vormen tussen de arbitrage in het professionele voetbal en bij de amateurs.

   

  Het is verder essentieel dat de Belgische professionele arbitrage totaal onafhankelijk werkt, zoals trouwens bepaald wordt door de UEFA en FIFA. Anderzijds is goed overleg met de belangrijkste stakeholder, de Pro League, van het grootste belang. Dat overleg zal plaatsvinden in het nieuwe "Pro League Liaison Comité".

  2. Een hyperprofessionele voorbereiding, training en performance analyse van de scheidsrechters

  Naast de nieuwe structuur zijn de voorbereiding, training en evaluatie van onze scheidsrechters een tweede speerpunt van het meerjarenplan van David Elleray. De Belgische scheidsrechters krijgen voortaan een professionele omkadering zoals echte atleten. Ze zullen als topsporters op wetenschappelijke basis ook getraind en geëvalueerd worden en zullen moeten vechten voor hun plaats aan de top.

  3. Een nationaal talentenplan

  De Belgische arbitrage heeft bovendien nood aan vers bloed. Daarom gaat de KBVB heel actief nieuw talent scouten. De KBVB inspireert zich daarvoor op het programma UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence) met als voornaamste objectief om jonge talenten technisch en fysiek voor te bereiden voor de top. Semiprofessionele scheidsrechters zullen de opkomende talenten bijstaan als coach en mentor.

  4. Een heldere communicatie met alle betrokken

  Ten slotte zal er veel aandacht gaan naar een heldere communicatie met alle betrokkenen. Er zal een actief communicatiebeleid gevoerd worden naar clubs, spelers, supporters en media over alle aspecten van de arbitrage voor het professionele voetbal.

   

  Er zal niet alleen reactief gecommuniceerd worden over beslissingen van scheidsrechters of VAR, maar ook proactief over de toepassing van spelregels, over de prioriteiten van het arbitragedepartement, over veiligheid in de stadions, enzovoort.

  David Elleray: "Er is talent en potentieel bij de Belgische scheidsrechters"

  Met David Elleray staat een gerenommeerde oud-scheidsrechter aan het hoofd van de nagelnieuwe arbitragestructuur binnden de voetbalbond. De 64-jarige Engelsman ontwierp een toekomstplan met meer dan 160 aanbevelingen om de arbitrage in ons land te professionaliseren.

   

  "We moeten toegeven dat de Belgische arbitrage naar internationale maatstaven achterop hinkt", stelde Elleray vast. "Er is talent en potentieel aanwezig, maar we moeten geduld oefenen."

   

  "Een Belgische scheidsrechter op een WK zal in het beste geval nog 8 jaar duren. Een Belgische ref in de Champions League wordt een werk van 3 à 5 jaar. Daarvoor is het belangrijk om de opleiding, de opvolging en omkadering op alle niveaus (fysiek, welzijn, technisch, voeding) te professionaliseren, met behulp van wetenschappelijke technieken."

   

  Om het wederzijds respect en begrip te bevorderen, kondigt Elleray alvast "meer transparantie en interactie in onze communicatie" aan. Want "elkaar beter kennen helpt om meer respect te kweken".

   

  Elleray leidde in zijn scheidsrechterscarrière 199 Premier League-wedstrijden en hij floot ook de finale van het WK voor clubs. Nadien werd hij instructeur bij de FIFA, sinds 2009 is hij lid van de scheidsrechterscommissie van de Engelse voetbalbond en van de UEFA en Elleray is ook technisch directeur bij de International FA Board (IFAB), een instantie die wereldwijd verantwoordelijk is voor de voetbalregels en de VAR-protocollen.

  Frank De Bleeckere: "De puzzelstukjes zijn goed in elkaar gevallen"

  KBVB-CEO Peter Bossaert: "100% professionele scheidsrechters vandaag nog niet aan de orde"

  De Pro League stelt zich vragen

  De Pro League maakt voorbehoud bij het nieuwe arbitrageplan. De vereniging van profclubs laat weten "de kwaliteit en noodzaak van het plan te onderlijnen, onder meer inzake de rekrutering en opleiding van jonge scheidsrechters en de omkadering en evaluatie van de professionele scheidsrechters", maar de instantie maakt ook enkele bedenkingen.

   

  De vereniging van profclubs wijst in een reactie naar een artikel in het bondsreglement dat zegt dat het aan de Pro League is om een baas voor de scheidsrechters voor te dragen en dat die kandidaat daarna moet worden goedgekeurd/benoemd door de Belgische voetbalbond KBVB.

   

  Pro League-voorzitter Peter Croonen: "In het plan kunnen we ons vinden, al zijn er enkele bekommernissen. Die hebben we ook meegedeeld aan de KBVB. De Pro League heeft het recht om een verantwoordelijke aan te duiden, dan is het ook logisch dat we dat recht ook uitoefenen. Vooral omdat we ook een belangrijke betaler zijn van de arbitrage."