• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Het is een compliment dat we onze schouders ophalen bij deze EK-kwalificatie"

  Geen al te groot feest bij de Rode Duivels na de EK-kwalificatie.

  De Rode Duivels kunnen hun zomer al beginnen te plannen. Ze zijn sinds gisteren zeker van deelname aan het EK. Waar dat in het verleden nog reden zou zijn voor een groot feest, lijkt dat nu doodnormaal. "Het elftal staat er. Martinez neemt een loopje met de werkelijkheid als hij zegt dat er 45 spelers in aanmerking komen", weet onze commentator Peter Vandenbempt.

  "Nog meer kansen gemist dan ze er hebben afgemaakt"

  Het record, die 10-0, zou een hele leuke plus geweest zijn. En het had ook makkelijk gekund. Ik heb de indruk dat ze nog meer kansen gemist hebben dan ze er hebben afgemaakt. Het had ook 15-0 kunnen zijn. Maar goed, dat is maar een klein detail. Al sierde het de spelers en het publiek wel dat ze daar op het einde nog volop mee bezig waren. Ze bleven druk zetten.

   

  Winnen tegen San Marino is de logica zelf, maar dat ze het ernstig namen, is lovenswaardig. Anders dan in veel vergelijkbare wedstrijden zijn ze blijven spelen tot het einde. Dat was leuk.

   

  Er is nog maar eens onderstreept dat die ploeg goed aan elkaar hangt. De Duivels voetballen graag samen. Het is prettig, ze delen alles met elkaar. Het is een uitstekende symbiose. En dan kan je je ook opladen voor een absolute non-match.

  "Dat we ons plaatsen voor grote toernooien is de nieuwe realiteit"

  Er was ook niet echt een feeststemming in het stadion. Dat we ons plaatsen voor het EK is de nieuwe realiteit. Het is een beetje oneerlijk dat we ze niet meer feliciteren met een kwalificatie, maar dat is een gevolg van hun eigen prestaties. Dus eigenlijk is het een reuzengroot compliment dat iedereen daar zijn schouders bij ophaalt.

   

  In 2013 was dat helemaal anders. Toen mochten ze na 12 jaar eindelijk nog eens naar een groot toernooi. Nu zijn we nummer 1 van de wereld en zou het opmerkelijk zijn als we niet gaan. Oké, er mogen heel veel landen gaan, meer dan vroeger, maar er zijn altijd landen die zich laten verrassen.

   

  In deze groep moeten de Belgen altijd 28 op 30 halen. Alleen op bezoek bij Rusland mogen ze misschien iets laten liggen. En dat zullen ze ook wel halen, denk ik.

  "Voor het EK zal het voor Vanaken kantje boord zijn"

  Er is voor de spelers ook weinig ruimte om het te laten hangen in die kleinere matchen. De grote sterren zijn wel zeker van hun plaats, maar de anderen moeten knokken voor hun EK-selectie. Martinez neemt wel een loopje met de werkelijkheid als hij zegt dat er 45 spelers in aanmerking komen voor het EK. Dat is flauwekul. Het zijn er misschien wel 27 of 28. En dan moet je er toch wel wat in België laten.

   

  Op de basisplaats van Hans Vanaken zat iedereen een beetje te wachten. Dat heeft de bondscoach goed aangevoeld. Zijn people management is ook een van zijn grootste kwaliteiten. Vanaken draaide soepel mee en heeft zijn kwaliteiten getoond, maar voor hem zal het bijvoorbeeld kantje boord zijn voor het EK. De concurrentie centraal op het middenveld is groot.

   

  Ook Mousa Dembélé die terugkeert zou een mogelijkheid zijn, maar hebben we hem nog nodig? De absolute meerwaarde van Dembélé is er niet meer. Die match waar hij dan gezet werd, tegen Frankrijk, is een tegenvaller geworden.

   
  Ik denk niet dat Martinez nu zal experimenteren. Misschien kan hij eens met twee spitsen spelen, maar de ploeg kent dit systeem zo goed. En het werkt. Hij blijft ook met zijn sterke spelers spelen. Je kan op veel plaatsen nu wel iemand anders zetten zonder al te veel kwaliteitsverlies. Dat is toch een beetje de vooruitgang tegenover 4 jaar geleden.

   

  Wat kleine dingetjes kunnen wel, zoals  Dennis Praet brengen tegen Kazachstan. Maar de keepers liggen vast, voorin ligt alles vast met Batshuayi die er een beetje doorkomt en Origi, achterin kennen we nu de kwaliteiten van Boyata en Denayer. En of je nu Carrasco of Chadli zet of Castagne of Meunier, dat verandert weinig. Dit elftal staat er gewoon. 

  Peter Vandenbempt