Voetbalmakelaar Stijn Francis: "Makelaars zullen blijven liegen en bedriegen"

  De rol van makelaars in het voetbal is zwaar onder vuur gekomen sinds het voetbalschandaal. Terecht of onterecht? En wat is er veranderd exact een jaar na het voetbalschandaal? Met die vragen trokken we naar makelaar Stijn Francis.

  Het moet vandaag minder leuk en prestigieus zijn dan een jaar geleden om te zeggen dat je voetbalmakelaar bent. Door de verhalen die naar boven zijn gekomen heeft het beroep de stempel van graaiers gekregen. Makelaars werden aangewezen als de grote schuldige. En daar heeft Stijn Francis problemen mee.

   

  "Het heeft me mateloos gestoord dat alle clubs op de makelaars schoten. Er wordt door sommige makelaars gelogen en bedrogen, maar het zijn de clubs die dat faciliteren."

   

  "Ik krijg elke transferperiode voorstellen van clubs om mijn speler te benadelen in het voordeel van een club. Clubs vragen me dan om minder hard te onderhandelen voor mijn speler. Later beloven ze iets terug. Dat gebeurt nationaal en internationaal."

   

  "De verantwoordelijkheid voor wat er misloopt in het voetbal is gedeeld. Je verdient als makelaar veel meer door te werken voor een club, dan voor een speler. Een percentage op een transfer is veel meer dan een percentage op het loon van een speler."

  Clubs vragen me om minder hard te onderhandelen voor mijn speler. Later beloven ze iets terug. Dat gebeurt nationaal en internationaal.

  "Niets veranderd tussen spelers, makelaars en clubs"

  Dat Mogi Bayat vrolijk zijn werk kan voortzetten en het nieuws dat Dejan Veljkovic opnieuw als makelaar aan het werk wil, voedt de perceptie dat helemaal niets veranderd is in de voetbalwereld. Die perceptie is volgens Stijn Francis niet helemaal waar.

   

  "Clubs zijn wakkergeschoten en zijn voorzichtiger geworden. Ze weten nu dat er meldingsplicht is en wie nog corrupt handelt, is iemand met veel zin voor risico. Maar in de relatie tussen spelers, makelaars en clubs is er niets veranderd. Nul komma nul."

   

  "Wat mensen niet lijken te begrijpen, is dat het geen probleem van regelgeving is, maar van een immorele cultuur. Iedereen in het voetbal probeert slimmer te zijn dan de rest en het is ieder voor zich. Dat leidt tot weinig transparantie, liegen en bedriegen."

   

  "Daarom geloof ik niet dat de politiek het probleem kan oplossen. Er zijn al regels van Vlaanderen, Wallonië, de voetbalbond en de FIFA. Maar zelfs als er regels zijn, kun je immoreel handelen."

   

  "Een cultuurverandering die je wel voelt, is dat clubs in België 10 jaar geleden nog allemaal "agentdriven" waren (spelers kwamen op aanraden van makelaars). Nu is dat meer en meer "scoutingdriven" geworden. Anderlecht probeert het te doen, Gent ook. Genk en Club Brugge doen het al. Maar een cultuur verander je niet van de ene dag op de andere."

   Er zijn al regels van Vlaanderen, Wallonië, de voetbalbond en de FIFA. Maar zelfs als er regels zijn, kun je immoreel handelen.

  Onafhankelijke leiders als oplossing?

  Volgens Stijn Francis ligt de oplossing niet bij regelgeving. De immorele voetbalcultuur moet worden opgelost door figuren aan de top die het algemeen belang dienen. Onafhankelijke figuren, met andere woorden.

   

  "Met iemand die onafhankelijk is aan de top, kan je grote stappen zetten. Het Belgische voetbal wordt geleid door mensen uit het voetbal. Mehdi Bayat (voorzitter van de KBVB) en Pierre François (CEO van de Pro League) hebben hun kwaliteiten, maar ze komen uit clubs. Ze hebben eigen belangen en lijntjes. Die zullen ze niet afstaan aan iemand onafhankelijk."

   

  "Hetzelfde geldt voor de top van de FIFA. Iedereen weet dat er daar ook problemen zijn met moraliteit. Maar wie gaat zijn macht afgeven?"

  Francis: "Makelaars zullen blijven liegen en bedriegen":