• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KVM-spits Vanzeir is een gamer: "FIFA spelen tegen Stefano Pinna is als voetballen tegen Ronaldo"

  Dante Vanzeir was vorig weekend een opvallende aanwezige op de beurs GameForce. De spits van KV Mechelen speelde er een potje FIFA tegen Stefano Pinna (de beste FIFA-speler van het land) en werd genadeloos ingemaakt: "Ik houd meer van de actie van schietspelletjes zoals CS:GO."

  "Een profvoetballer heeft veel vrije tijd", zegt Vanzeir. "Na de training speel ik meestal een paar uurtjes. Tot mijn vriendin thuiskomt, dan heb ik andere verplichtingen."

   

  "De meeste mensen denken dat wij het voetbalspel FIFA spelen, maar dat is niet altijd waar. Ik ben vooral fan van schietspelletjes zoals Fortnite, Rainbow 6 en CS:GO. Ik speelde net een potje FIFA tegen Stefano Pinna en merk meteen dat het niet mijn ding is. Het is alsof ik tegen Ronaldo zou moeten spelen. Het niveauverschil is enorm. Je wordt meteen afgemaakt door een prof als hij."

   

  "Of je als profvoetballer voordeel hebt in het spel? Ja en neen. Er zijn toch heel wat onrealistische dingen in FIFA die je niet verwacht. Anderzijds ben ik iemand die veel passes geeft. Dat is in FIFA ook zinvoller dan te gaan dribbelen."

  Een profvoetballer heeft veel vrije tijd. Na de training speel ik meestal een paar uurtjes. Tot mijn vriendin thuiskomt, dan heb ik andere verplichtingen

  "Er zijn bij KV Mechelen nog wel spelers die gamen. Met Sheldon Bateau speel ik regelmatig Fortnite.  Ik houd meer van de actie van een schietspel. Daarom ben ik ook overgeschakeld naar spelen op de PC, dat is beter voor dat soort spelletjes."

   

  "Mijn niveau is gematigd. Ik ben wel goed in Fortnite, maar als ik me moet meten met de professionele spelers, dan val ik door de mand."

   

  "Mechelen zal volgend jaar trouwens een FIFA-speler afvaardigen in de ePro League. Dat is niet meteen iets voor mij. Al zou ik hier en daar wel eens voor de club willen gamen. Maar het is toch vooral een randgebeuren. Ik focus me wel op het voetbal."

  "Heb zelf ooit gestreamd op Twitch. Daar kruipt veel energie in"

  "Ik begrijp wel dat esporters dit als een echte sport bekijken. Net als in het voetbal neemt het veel uren in beslag. Je moet veel trainen en je moet er veel tijd in steken om aan de top te blijven."

   

  "Ik heb zelf ooit gestreamd op Twitch en dan merkte ik meteen dat er veel energie bij komt kijken. Ik snap dat het mentaal soms moeilijk is en vooral hard werken. Voor een voetballer komt het fysieke er bij kijken. Dat is uitputtend. Maar ik snap het wel dat het voor hen ook een echte sport is."