UCI heeft klacht bij Europese Commissie aan het been voor "incorrect machtsgebruik"

  De UCI moet zich verantwoorden bij de Europese Commissie.

  Velon, een joint venture van elf wielerteams die eigen competities organiseert, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de UCI. De Internationale Wielerunie zou haar macht hebben misbruikt ten voordele van de eigen zakelijke belangen.

  Velon wou met de Hammer Series, een revolutionaire meerdaagse wedstrijd, een nieuwe wind laten blazen in de wielerwereld. De belangenorganisatie voelt echter tegenwerking van de UCI. Het dient dan ook een klacht in bij de Europese Commissie.

   

  "We hebben gevraagd om te onderzoeken hoe de UCI zijn regels heeft ingevoerd en zijn eigen zakelijke belangen bevoordeelt", klinkt het in een perscommuniqué. 

   

  "De afgelopen twaalf maanden heeft de UCI haar wettelijke macht en politieke invloed aangewend om de zakelijke activiteiten van Velon op incorrecte en onrechtvaardige manier te blokkeren."

   

  De Hammer Series zouden bijvoorbeeld niet op de wielerkalender van 2020 staan als de vermelding "Series" niet werd geschrapt. De UCI heeft ook nieuwe regels ingevoerd waardoor ze zelf eigenaar wordt van de wedstrijddata van de renners.

   

  "Ondanks aanhoudende pogingen om een overeenkomst te sluiten met de UCI, werd elke vorm van dialoog geweigerd. We hadden dus geen andere optie meer dan een klacht in te dienen."