Ex-coach van Mo Farah vier jaar geschorst voor dopingovertredingen

  Alberto Salazar stond bekend om zijn experimentele trainingsmethoden.

  De Amerikaanse dopingwaakhond USADA heeft atletiektrainer Alberto Salazar voor vier jaar geschorst. De Amerikaan, die onder meer de Nederlandse wereldkampioene Sifan Hassan onder zijn hoede heeft, zou zijn atleten hebben bevoorraad met testosteron.

  Voormalig marathonloper Salazar schuwt de experimentele methodes niet bij zijn trainingen. Zo diende hij zijn atleten een aminozuur (L-carnitine) toe, dat enkel verboden is als er meer dan 50 milliliter binnen zes uur wordt toegediend met een infuus. 

   

  Volgens de USADA was het "heel waarschijnlijk" dat Salazar de dopingregels wel had overtreden. Na een onderzoek van vier jaar heeft de Amerikaanse dopingwaakhond voldoende bewijzen verzameld om de omstreden atletiektrainer voor vier jaar te schorsen.

   

  Onder meer de Amerikaanse hardloopster Kara Goucher, die in 2015 de praktijken van Salazar aankaartte in een BBC-documentaire, wordt als getuige naar voren geschoven. Salazar coachte ook Sifan Hassan, die zaterdag WK-goud veroverde op de 10.000 meter. De Nederlandse wordt niet genoemd in de dopingzaak. Ook de Brit Mo Farah liet zich vroeger begeleiden door Salazar.

  Salazar: "Ik ben geschokt"

  In een statement op zijn website schreeuwt Salazar zijn onschuld uit. "Ik ben geschokt door de uitspraak van de USADA. Ik zou meer aandacht besteden aan winnen dan aan de veiligheid van mijn atleten. Dat is volledig onjuist en klopt ook niet met de bevindingen van de onderzoekers."

   

  "Ik heb er altijd voor gezorgd dat de WADA-code strikt wordt gevolgd. Ik zal doping nooit toelaten in mijn trainingscentrum. Ik wacht het proces af, omdat ik weet dat ik uiteindelijk gelijk zal krijgen."

   

  De Amerikaanse atletiekfederatie heeft de WK-accreditatie van Salazar vandaag alvast ingetrokken. Dat wil zeggen dat de Cubaanse Amerikaan het stadion in Doha, waar momenteel het wereldkampioenschap plaatsvindt, niet meer kan betreden.

  Tweet van USATF: