STVV en Genk riskeren boete en puntenaftrek na gestaakte derby

  Er hangt STVV en Racing Genk wellicht een flinke straf boven het hoofd na het derbydebacle van zaterdagavond. De gestaakte wedstrijd staat normaal gezien maandag op de agenda van de Pro League, maar ook de Geschillencommissie heeft nog iets te zeggen.

  Het interne reglement van de Pro League schrijft voor een definitieve staking 50.000 euro voor, te betalen door de verantwoordelijke club. Via de disciplinaire organen van de Belgische Voetbalbond (KBVB) kunnen de Limburgse rivalen nog gestraft worden met puntenaftrek en wedstrijden achter gesloten deuren.

   

  Wie zaterdagavond de verantwoordelijke club was, wordt wellicht nog voer voor discussie. Bij een gedeelde verantwoordelijkheid moet de 50.000 euro boete mogelijk verdeeld worden tussen STVV en Genk. Dat zal maandag besproken worden op de raad van bestuur van de Pro League.

   

  Daarnaast zal ook het Bondsparket een disciplinaire procedure opstarten tegen STVV en Genk. De Geschillencommissie kan een maximumboete van 5.000 euro, een (voorwaardelijke) match achter gesloten deuren en alternatieve straffen opleggen, zoals een sensibiliseringscampagne. Bovendien moet dat tuchtorgaan ook oordelen over de toekenning van de punten.

   

  In theorie delen STVV en Genk de verantwoordelijkheid voor de definitieve staking. Als dat bekrachtigd wordt door de Geschillencommissie, verliezen beide clubs twee punten. Er kan zelfs nog een bijkomend punt met uitstel afgetrokken worden, afhankelijk van de feiten. De wedstrijd zal dan ook herspeeld moeten worden achter gesloten deuren. Bij de beoordeling van de feiten zal veel afhangen van het rapport dat scheidsrechter Lawrence Visser opgemaakt heeft en van het verslag van de aanwezige "match delegate".

   

  Zodra die rapporten ingediend zijn, kan bondsprocureur Kris Wagner overgaan tot de strafvordering. Dat kan wel nog even duren, want voor matchonderbrekingen geldt de versnelde procedure niet. Omdat de uitslag van de wedstrijd ter discussie staat, zal de Geschillencommissie Hoger Beroep zich in eerste aanleg uitspreken over dit dossier. Beroep kan nadien enkel bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

  Genk: "Betreuren de acties van beide supportersgroepen"

  Racing Genk heeft inmiddels ook gereageerd op de gebeurtenissen van zaterdagavond. "We betreuren de acties van beide supportersgroepen en roepen op om onze Limburgse ploegen positief te steunen", klinkt het.

   

  "Meer dan een uur was KRC Genk de betere ploeg op Stayen. Bij 0-3 na 60 minuten was de wedstrijd gespeeld. De hoofdrol naast het veld werd echter opgeëist door de Truiense supporters."

   

  "De scheidsrechter moest in de 51e minuut een eerste keer ingrijpen nadat onze doelman Gaetan Coucke werd bekogeld met flesjes, bekers en aanstekers door STVV-supporters. Ze bleven voorwerpen op het veld gooien, waarna de scheidsrechter een tweede keer moest ingrijpen en het spel stillegde in de 62e minuut."

   

  "Er volgde een onderbreking van meer dan een kwartier. Ook na die onderbreking bleef de Truiense aanhang onze spelers bekogelen met voorwerpen, wat duidelijk zichtbaar was in het stadion en op televisiebeelden. Hierom had de wedstrijdleiding de wedstrijd reeds veel sneller moeten staken. Het stilleggen van de wedstrijd kwam de concentratie van onze ploeg niet ten goede. De wedstrijd kantelde. Ook onze supporters reageerden nu, waarna de politie optrad en de scheidsrechter de wedstrijd beëindigde."

   

  "De club staat als één man achter haar ploeg en staf en is vastbesloten om zowel op het veld als ernaast het juiste antwoord te geven. In de eerste plaats met een sterke sportieve reactie in de volgende wedstrijd aanstaande woensdag."

   

  "Daarnaast vanuit de bestuurskamer, nadat de voetbalbond duidelijkheid gegeven heeft over de te volgen stappen. Tot slot ook in overleg met het OSV (Overkoepelende Supportersvereniging van Genk, red.), opdat we de belangen van onze club samen beter verdedigen door individuen die de club schaden sneller aan te pakken."