VIDEO: Buitenlandse experts over WK-kansen Belgen: "De meest complete ploeg"

  Kan er zondag een Belg de regenboogtrui veroveren?

  Zondag is het zover, dan beginnen de elite bij de mannen aan hun strijd om de regenboogtrui. Kan het ijzersterke Belgische blok een nieuwe Belgische wereldkampioen afleveren? Wij peilden bij enkele buitenlandse experts in Yorkshire naar de winstkansen van onze landgenoten.

  Kock: "Geen Gilbert of Van Avermaet, ik schuif Evenepoel naar voren"

  Han Kock, sportjournalist bij de NOS, is alvast onder de indruk van de Belgische ploeg in Yorkshire. "De Belgen hebben een heel sterke ploeg. Het zijn 8 sterke mannen. Een echt blok om rekening mee te houden."

   

  Welke Belg schuift Kock naar voor als grootste kanshebber? "Je zou denken dat ik met een Gilbert of een Van Avermaet kom, maar nee. Ik zeg Evenepoel. Hij zegt misschien dat hij moe is na de tijdrit, maar net daarom is hij gevaarlijk. Hij heeft bravoure en lef. Hij gaat zondag opnieuw iedereen verbazen."

   

  Welke tactiek moeten de Belgen zondag toepassen? "Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Van der Poel zal zondag niet wachten, dat kan hij niet en dat wil hij niet. Hij gaat er op een kilometer of 60 van de aankomst gewoon een lap op geven. En dat is koren op de molen van de Belgen, want die kunnen mee in de aanval en de boel openbreken. Dan krijgen we een geweldige wedstrijd."

   

  De naam is gevallen. Wat kan topfavoriet Mathieu Van der Poel zondag klaarspelen? En is het Nederlandse team sterk genoeg? "Van der Poel heeft een ploeg die helemaal rond hem gebouwd is. De bondscoach heeft tegen alle jongens gezegd: jij komt, maar je rijdt in dienst van Mathieu. Al kan een Terpstra in de finale natuurlijk wel het tactische spel spelen."

  Ex-wereldkampioen Ballan: "Belgen moeten van snelle jongens als VDP en Sagan afgeraken"

  Alessandro Ballan is in Yorkshire voor de Italiaanse televisie. Ook de wereldkampioen van 2008 in Varese ziet een indrukwekkend Belgisch blok. "België heeft volgens mij de sterkste ploeg op het WK. Er is geen absolute kopman, maar met Gilbert, Van Avermaet en Evenepoel heeft het verschillende pionnen om mee te spelen."

   

  "Van Avermaet is snel in een groep, maar kan niet opboksen tegen nog snellere mannen zoals Mathieu van der Poel en Peter Sagan. België moet er een harde koers van maken zodat die snellere mannen geëlimineerd worden. Dan kan Van Avermaet wereldkampioen worden", zegt Ballan.

   

  Ballan is voorlopig de laatste Italiaan die wereldkampioen kon worden bij de mannen. Krijgt hij zondag een opvolger? "Matteo Trentin, onze Italiaanse kopman, heeft net zo'n scenario nodig als Van Avermaet. Hij is net als Van Avermaet snel, maar niet snel genoeg om Van der Poel en Sagan te kloppen."

  Ruiz-Sandoval: "Van Avermaet is mijn favoriet"

  De Mexicaanse sportjournaliste Goga Ruiz-Sandoval ziet net als Kock en Ballan een ijzersterk Belgisch blok met enkele gevaarlijke speerpunten. "Ik denk dat er geen completere ploeg is dan de Belgische. Veel landen hebben goede individuen, maar België heeft volgens mij een team dat er zal staan."

   

  "De Belgen hebben alle ingrediënten om de wedstrijd al hard te maken voor de lokale rondes. En dan beschikken ze ook nog eens over 2 à 3 pionnen om aan te vallen op het lokale circuit. Evenepoel kan de wedstrijd doen losbarsten. Gilbert en Van Avermaet beschikken over de conditie om het af te maken. Mijn favoriet zondag is Greg Van Avermaet."


  Naast Van Avermaet is er nog een Belg die indruk op haar heeft gemaakt."Het zou me ook niet verwonderen als Evenepoel zondag op het podium staat, hij heeft er al de kwaliteiten voor. Maar als Evenepoel rijdt zoals in Canada, dan zal hij de weg proberen te plaveien voor zijn kopmannen Van Avermaet en Gilbert.