"Of ik hier ben om wereldkampioen te worden? Neen. Dit jaar nog niet"

  Remco Evenepoel vanavond op het persmoment.

  Na zijn zilveren medaille in de WK-tijdrit is Remco Evenepoel (19) de X-factor van het Belgische blok in Yorkshire voor de wegrit. "We moeten eerlijk zijn: het parcours zal niet echt mijn ding zijn", zegt het rastalent, dat al naar 2020 lonkt.

  "Volgend jaar is een ander verhaal"

  Remco Evenepoel zat op de persconferentie van de Belgische selectie - voor kopmannen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet werd een apart persmoment gehouden - in het midden van het Belgische rijtje. Een teken aan de wand? "Neen, ik kwam gewoon toevallig als 4e in het zaaltje", lacht Evenepoel. "Ik had net zo graag aan de buitenkant willen zitten."

   

  Evenepoel had na zijn zilveren tijdrit naar eigen zeggen geen al te rustige nacht, maar zondag wacht de wegrit al. "Ben je hier om wereldkampioen te worden?", vroeg radioreporter Christophe Vandegoor. "Neen, dit jaar nog niet. Volgend jaar is een ander verhaal", was het antwoord van het toptalent.

   

  "Ik zit meer in mijn hoofd met dat WK dan het WK van dit jaar. We moeten eerlijk zijn: dit parcours zal niet echt mijn ding zijn, de slopende wedstrijd misschien wel. Maar we hebben twee kopmannen in bloedvorm: Greg en Phil hebben met hun ervaring en vorm de beste papieren, misschien zelfs in het peloton."

   

  Wat wordt de rol van Evenepoel zondag? Hoe zou hij die rol zelf willen zien? "Het is moeilijk om dat als renner zelf te bepalen. Zo lang mogelijk wachten zou een goeie keuze zijn, want zo zal ik meer kunnen leren in de wedstrijd. Maar als me gevraagd wordt om de boel in gang te steken, dan zal ik dat ook met veel goesting doen. Er zijn veel mogelijkheden."

  "Ik heb de beelden bekeken en besef dat het iets speciaals is"

  Beseft neoprof Remco Evenepoel eigenlijk zelf wat hij allemaal al gepresteerd en gerealiseerd heeft? "Ik heb vandaag maar een uurtje gefietst. Ik voel dat het nodig was om het even rustig te doen. Ik heb ook de beelden van gisteren bekeken en ik besef dat het iets speciaals is."

   

  "Maar ik denk dat het pas over 2 à 3 weken beter tot mij zal komen. Ik doe mijn ding en probeer het zo goed mogelijk te doen. Is dat een 2e plaats, dan is dat een 2e plaats. Is het winnen, dan is het winnen. Is het 15e, dan is het 15e."