"Schadeclaim van Wout tegen ASO zou de dood van onze sport kunnen zijn"

  Tom Boonen in Extra Time Koers.

  In de WK-special van Extra Time Koers kwam ook de mogelijke schadeclaim van Wout van Aert tegenover Tourorganisator ASO aan bod. De gevallen renner kreeg tegenkanting. 

  Tom Boonen vindt dat Wout van Aert geen schadeclaim moet indienen bij ASO: "Niet omdat ik niet vind dat Wout gelijk heeft en ook niet omdat ik vind dat ASO fout is en ze weleens vervolgd mogen worden. Maar ik vrees dat het een beetje de dood van de wielersport zou kunnen zijn als ze daarmee beginnen."

   

  Jan Bakelants: "Daar heb ik ook aan gedacht. Wout zet dan een precedent."

   

  Boonen: "Als dat in jouw voordeel wordt uitgesproken, dan hebben we 350 zaken zoals deze zaak per seizoen. Dan zal er geen enkele organisator nog een koers willen organiseren. Dat krijg je dan niet meer verzekerd."

   

  Wout van Aert: "Het overvalt me. Ik volg hun redenering wel, maar als je normaal gezien tegen een hekken rijdt en je schuift weg, dan sta je weer op."

   

  Boonen: "Je hebt gelijk, maar de gevolgen van een precedent zijn voor altijd. We zitten in een veranderende tijd en rechtszaken zijn gemeengoed geworden, helaas. Maar als organisator is het al niet makkelijk. Ik zeg niet dat ze altijd gelijk hebben, verre van. Maar er gaan veel meer organisatoren nu veel schrik krijgen. De verzekeringen zullen dit niet meer willen verzekeren. En dan kom je in een straatje waarin nog heel weinig koersen georganiseerd zullen worden. Enkel de grote koersen die dat nog kunnen dragen. Of we zullen allemaal zoals in de VS voor elke wedstrijd afstand van verhaal moeten tekenen, zodat je niemand kunt vervolgen."

   

  Van Aert: "Zo ver had ik nog niet nagedacht. Voor alle duidelijkheid: het is ook mijn ploeg en management die het belangrijk vinden om het niet zo te laten."

   

  Boonen: "Hollanders, hé."

   

  Van Aert: "Ik ben er zeker niet tegen, maar de schade die ik heb opgelopen is niet weinig. Maar zo ver hoeft het voor mij ook niet te komen."

   

  Iljo Keisse: "De UCI is toch onze overkoepelende bond en ze houden zich bezig met belachelijke dingen zoals de sokkenmeter. Ze zouden zich beter bezighouden met een parcours te controleren en goed te keuren."

   

  Boonen: "Ben je die discussie nog altijd niet beu? Hoelang is dat al bezig? Er is ieder jaar zo één geval waardoor het weer even concreet wordt. Het is aan de mannen die nog koersen. Of op het WK zeggen dat je niet start. Het WK is het paradepaardje van de UCI. Dat is de enige koers waar ze echt iets aan kunnen winnen of verliezen. Maar dat is altijd het probleem met een peloton: er zijn er die willen rijden en er zijn er die niet willen rijden. Je krijgt nooit iets klaar. Het bestaat niet."

  Bekijk het fragment in Extra Time Koers:

  Bekijk de volledige aflevering van Extra Time Koers: