Eddy Demarez: "Een keerpunt voor Anderlecht is dit nog niet"

  Samir Nasri en Nacer Chadli

  Eddy Demarez over Samir Nasri: "Hij sjokte over het veld."

  "Anderlecht heeft gewonnen in de Beker van België, maar overtuigend zag het er nog lang niet uit", stelt onze voetbalcommentator Eddy Demarez na de cupmatch op het terrein van Beerschot (2-3). "Het onbreekt paars-wit simpelweg aan goeie spelers. Veel jongeren zouden 5 jaar geleden de kern niet eens gehaald hebben."

  "De ervaren spelers waren stuk voor stuk niet klaar"

  Eddy Demarez was gisteren onze man langs de lijn in het olympisch stadion van Antwerpen. "Anderlecht speelde weer heel bleek", stelt de interviewer. "Overtuigend zag het er zeker niet uit. In de verlengingen mocht paars-wit zelfs van geluk spreken tegen een team uit 1B, dat zich weliswaar aan 1A spiegelt."

   

  "Het ontbreekt Anderlecht simpelweg aan goeie spelers", legt Demarez de vinger op de wonde. "Te veel jongeren zouden 5 jaar geleden nog niet aanmerking zijn gekomen voor een basisplaats. Yari Verschaeren wel, Lokonga ook en Saelemakers misschien, maar voorts zie ik veel spelers die zelfs nooit de kern hadden gehaald. En nu staan die op het terrein."

   

  "Kompany zei achteraf dat hij zijn jongens niet in de steek wilde laten, maar voor de as in zijn ploeg greep hij wel terug naar ervaring, naar spelers die niet klaar waren. Dat wijst op paniekvoetbal."

   

  "Kompany stelde zichzelf op: fit of niet fit. In de aanval zette hij Roofe: die had nog geen seconde gespeeld dit seizoen. En Samir Nasri liep niet, hij sjokte over het terrein."


  "Roofe kan je nog weinig verwijten", vindt Demarez. "Hij liep veel, hij koos positie in de rechthoek, maar de ballen kwamen nauwelijks aan. De enige die goeie voorzetten trapte, was Saelemakers. Doku loopt er veel voorbij op snelheid, maar centers trappen, lukte niet. Ook Chadli gaf gisteren nauwelijks een goeie voorzet."

   

  "Voorin wordt het pijnlijk voor Kompany. Een spits die hij niet moet, redt wel zijn team. Thelin heeft niet de voeten voor Anderlecht, maar heeft wel gestalte. Toch vliegt hij binnenkort meer dan waarschijnlijk weer de tribunes in."

  1/16e finales Beker van België

  einde (n.v.)
  23

  "Zondag overtuigend winnen van Waasland-Beveren"

  "Anderlecht heeft wel gewonnen in de beker, een keerpunt lijkt het me nog niet", gaat Eddy Demarez voort. "Om echt van een kantelmoment te kunnen spreken, moeten ze zondag in de competitie overtuigend winnen van Waasland-Beveren. En daarna best ook op het terrein van Charleroi."

   

  "Ik kan me niet voorstellen dat Anderlecht Waasland-Beveren niet klopt. Ik neem aan dat Gerkens, Cobbaut en Amuzu weer in de ploeg staan. Onbegrijpelijk dat die gisteren niet in de kern zaten."

   

  "Ik ben ook benieuwd hoe Trebel reageert als hij weer moet depanneren. Als de Fransman zijn eergevoel laat spreken, gaat hij nu misschien een blessure veinzen."


  "Op de iets langere termijn is het vooral uitkijken naar de comeback van Dimata en misschien ook wel naar die van Anthony Vanden Borre."

   

  "Op de rechtsback kampt Anderlecht met een groot probleem. Sardella heeft goeie voetjes, maar hoort niet thuis op de flank. Het was niet toevallig dat Beerschot Anderlecht daar pijn deed."

  Het is uitkijken naar de comeback van Dimata. En misschien ook wel naar die van Vanden Borre.

  Eddy Demarez

  "Luisterden de spelers niet naar Kompany?"

  Vincent Kompany was achteraf wel tevreden over de voetbalstijl van Anderlecht. Eddy Demarez: "Leuk om naar te kijken, maar dan moet het tempo wel de hoogte in. Met wandelvoetbal speel je Beerschot niet uit verband. Zo creëer je ook nauwelijks een kans."

   

  Na de wedstrijd gaf Kompany nog een keer zijn visie. "Wat ik me afvraag is waarom hij boos was na Club Brugge? Vroeg hij de spelers om het roer om te gooien? Of hebben ze niet uitgevoerd wat hij gevraagd heeft? Uit paniek? Of omdat ze voelden dat het zo niet liep?"

   

  "Doelman Hendrik Van Crombrugge heeft in Brugge onnatuurlijk veel ballen uitgetrapt. Anderlecht teerde op de lange bal in plaats van meteen uit te voetballen."

  VIDEO: Bekijk de goals uit Beerschot - Anderlecht (2-3)