FIFA wil vergoedingen makelaars inperken

  Romelu Lukaku en Paul Pogba

  De makelaar van Paul Pogba (r) zou ruim 27 miljoen euro verdiend hebben op de transfer va,n Juventus naar Manchester United.

  De laatste jaren swingen de commissies voor spelersmakelaars de pan uit. Daar wil de wereldvoetbalbond FIFA een einde aan maken. Managers kunnen nog maximaal 10 procent op de transfersom verdienen.

  Managers verdienen goed hun boterham op de transfermarkt. De wereldvoetbalbond wil de commissies voor spelersmakelaars nu in regels gieten.

   

  Dit ligt op tafel:
   

  • Een manager, vertegenwoordiger of makelaar van de verkopende club kan maximaal 10% verdienen op de transfersom.
  • De makelaar van de speler krijgt maximaal 3%.
  • Ook de makelaar van de inkopende club kan maximaal 3% verdienen.

   

  Met die regels wil de FIFA de macht van de makelaars aan banden leggen. Hun commissies swingen bij momenten de pan uit. Zo zou topmanager Mino Raiola circa 27 miljoen euro verdiend hebben op de transfer van Paul Pogba in 2016 van Juventus naar Manchester United. De Franse international ging voor 105 miljoen euro over de toonbank.

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino deelt handtekeningen uit

  Legt FIFA-voorzitter Gianni Infantino de macht van de makelaars aan banden?

  Maximaal 6 huurspelers?

  De FIFA wil ook het aantal huurspelers inperken. Vanaf het seizoen 2020-2021 mogen voetbalclubs internationaal nog maximaal 8 spelers huren of verhuren. Een jaar later zijn dat er 7, in het seizoen 2022-2023 nog 6. De regel is niet van toepassing voor jongeren tot 21 jaar.

   

  Op 24 oktober buigt de FIFA zich over de voorstellen.