Evenepoel: "Ik mik op de top 5, maar niets moet in mijn 1e lange tijdrit"

  Maandag, 2 dagen voor hun tijdrit op het WK in Yorkshire, hebben de Belgische profs hun traditionele persconferentie gehouden. De een met al wat meer vertrouwen dan de ander. Voor Victor Campenaerts is Remco Evenepoel de absolute topfavoriet, maar wat vindt de youngster daar zelf van: "Winnen moet niet."

  Evenepoel, die zich begin augustus in Alkmaar tot Europees chronokampioen kroonde, heeft er zin in. Dat kon hij niet wegsteken voor de camera van Sporza: "Ik heb er heel veel zin in. Ik heb het parcours een paar keer gedaan en het is iets dat me heel goed ligt."

   

  In Alkmaar was het een vlakke omloop van 22,4 km, wat bevalt hem zo aan Yorkshire met zijn 54 km en bijna 700 hoogtemeters? "Het eerste deel is niet echt bepalend. Dat is in mijn voordeel, want dan kan ik in mijn ritme komen. Vanaf kilometer 16, 17 begint het echt op en af te gaan tot aan de finish eigenlijk. Dat het superlastig is tot aan de finish, is dan in mijn voordeel. Met de lengte van het parcours gaat het ook nog zwaarder aanvoelen."

   

  "Ik zal mijn aerodynamica op bepaalde stukken kunnen gebruiken, maar vooral uit mijn gewicht zal ik voordeel kunnen halen ten opzichte van andere mannen, denk ik. Er zijn toch enkele stukken die stevig omhoog gaan."

   

  Er is evenwel nog iets dat Evenepoel pleziert: "Ik heb een speciale fiets, maar die zal de dag zelf pas bekendgemaakt worden. Het is dezelfde fiets, maar met een speciaal design. Dat geeft altijd wel motivatie. Ik heb er vorige week alvast heel de week op getraind."

   

  Kortom: "De benen zijn er, de goesting is er, de "kop" is er. Ik voel me nog fris en ben niet ziek. Ik denk wel dat ik er klaar voor ben."

  De benen zijn er, de goesting is er, de "kop" is er. Ik denk wel dat ik er klaar voor ben.

  Remco Evenepoel

  "Die andere tijdrijders weten ook in welke koersen ik er goed aan te pas kwam"

  Vorig jaar werd Evenepoel wereldkampioen bij de junioren. Dat was verwacht, maar gebeurde nog in de luwte. Nu zijn de verwachtingen ook hoog en heeft hij zijn verhaal op de persconferentie al in verschillende talen moeten doen. "Ik vind dat wel fijn", vertelt de 19-jarige van Deceuninck-Quick Step over de internationale aandacht."Dat geeft een soort motivatie."

   

  Welke plaats heeft de immer ambitieuze Evenepoel voor ogen? "Mijn echte doel is top 5. Maar zou ik dat niet halen, zou ik zeker niet teleurgesteld zijn, omdat mijn seizoen al zo goed geweest is. Daarom sta ik hier zonder stress. Voor mij moet het eigenlijk niet. Maar ik ken mezelf. Als ik op dat startpodium sta, komt die winnaarsmentaliteit naar boven. Dan wil ik het zo goed mogelijk doen. Maar met de top 5 zal ik al supercontent zijn."

   

  "Vergeet niet dat het de eerste keer is dat ik zo'n lange tijdrit afwerk. Ik ga een uur moeten "stoempen". Ik ben zelf ook benieuwd hoe mijn lichaam zal reageren." 

   

  Campenaerts zegt aan jan en alleman dat Evenepoel de topfavoriet is: "Dat is mooi om te horen en het zal niet alleen hij zijn die dat denkt, denk ik. Die andere mannen hebben ook het parcours gezien. En ze weten in welke koersen ik er goed aan te pas kwam."

   

  Om met een cliché te eindigen: "De koers moet nog altijd gereden worden." Wie ziet Evenepoel als de belangrijkste uitdagers? Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski zijn er alvast niet bij. "Roglic, Asgreen, Dennis en Campenaerts zijn mijn topfavorieten. We kunnen hier met de 3 Belgen heel hoog eindigen."

   

    

  Lampaert: "Parcours wordt kantje boord voor mij"

  Yves Lampaert is naast Evenepoel en Campenaerts met een eindzege in Slovakije naar Yorkshire afgereisd. "Vandaag ben ik nog niet 100 procent hersteld, maar woensdag hopelijk wel. Ik denk wel dat dat zal lukken."

   

  "Ik ben toch diep gegaan om die eindzege binnen te halen. Slovakije was maar 2.1, maar toch een redelijk hoog niveau. Ik klopte toch jongens als Démare, Küng en Kristoff. Dat is toch zo simpel niet, dus ik ben heel tevreden."

   

  De tweede Belg van Deceuninck-Quick Step kon zich in Slovakije al aanpassen aan het slechte weer in Yorkshire. "We hebben er een rit gehad van 230 km bij 6 graden en met tegenwind. Dat was een goede test voor nu zondag."

   

  Lampaert toonde met zijn zege in vorm te zijn, ook voor de tijdrit. Al is het parcours misschien net iets te lastig: "Het is zeer zwaar en zeer lang. Het zal kantje boord binnen mijn mogelijkheden liggen. Vorig jaar op het EK in Glasgow was het iets soortgelijks, maar ietsje lichter en was ik 4e. Het is maar de vraag wat woensdag zal brengen."

   

  Met een top 8 komt Lampaert in aanmerking voor de Spelen van volgende zomer. "Ik droom er wel ergens van, maar ik zal niet ontgoocheld zijn als het niet lukt." Zo simpel ligt dat olympische ticket trouwens niet: "Remco is al geplaatst voor Tokio, dus hangt het af van mij en Victor. Zeer waarschijnlijk zal die ook top 8 rijden en dan moet de Belgische bond een keuze maken tussen ons tweeën."

   

  Lampaert zal als eerste Belg starten. "Maar ik denk niet dat ik ijkpunten kan doorgeven aan Remco of Victor. Er zitten maar 20 minuten tussen mij en Remco en 40 tussen mij en Victor. Dan ben ik nog onderweg. Het zal moeilijk zijn om informatie te delen."