Triatleet Marten Van Riel: "Eerst olympisch kampioen, dan pas Hawaï"

  Marten Van Riel

  In Rio werd Marten Van Riel 6e op de Spelen, volgend jaar mikt hij op het podium in Tokio.

  Voor Marten Van Riel zit het seizoen er op enkele "wedstrijdjes voor het plezier" na helemaal op. De 26-jarige triatleet kan terugblikken op een redelijk seizoen, maar kijkt uiteraard al vol vertrouwen naar 2020, het jaar dat hij wil oogsten op de Olympische Spelen van Tokio.

  Jaar na jaar een stapje hoger

  "Ik ben redelijk tevreden over mijn seizoen", vertelt Marten Van Riel.  "Ik heb een lijn kunnen doortrekken van de vorige jaren. Toch weer een klein stapje omhoog. Ik was dit jaar 5e op de wereldranking. Dus hopelijk kan ik volgend jaar nog dichter of zelfs op het podium staan en hopelijk in Tokio dan ook."

   

  Vorig jaar pakte van Riel Brons op het EK, dit jaar werd hij pas 6e, een ontgoocheling voor de triatleet. "Eerlijk gezegd toch wel. Ik had heel de wedstrijd mee hard gemaakt en pas in de laatste anderhalve kilometer zakte ik van plaats 2 naar plaats 6. Dat was toch wel een redelijke domper. Maar er komen nog veel EK’s en hopelijk kan ik dan op dat podium kruipen."

   

  In de World Trialon Series in Edmonton, in Canada, toonde Van Riel echt waartoe hij in staat is. "Edmonton was mijn eerste podium op het WTS-niveau. Dat niveau ligt zelfs soms hoger dan op de Olympische Spelen. Ik heb daar op het allerhoogste niveau een medaille kunnen halen en als je het daar kan, dan kan het op de Spelen ook. Ik hoop het daar te kunnen bewijzen."

  Marten Van Riel, lopend

  Marten Van Riel

  The Belgian Hammers: een extra kans op een medaille

  Op de Olympische Spelen staat er ook de aflossing met gemengde teams op het programma. Het Belgische triatlon baadt momenteel in een ongeziene weelde en hierin ziet Marten Van Riel een extra kans om een medaille te halen in Tokio.

   

  Van Riel: "De Belgian Hammers is iets heel leuks dat er is bijgekomen. We hebben nu een beetje een gouden generatie in het triatlon met 2 wereldtoppers bij de mannen (Marten Van Riel en Jelle Geens) en twee bij de vrouwen (Claire Michel en Valerie Barthelemy) op hetzelfde moment. Dat is ook ideaal om in die mixed team relay goed te kunnen presteren."

   

  Zelf piekt van Riel uiteraard naar de individuele wedstrijd: "Ja, we zijn nog altijd triatleten en het is een individuele sport. De individuele medaille ligt natuurlijk nog iets hoger…maar ik zou meteen tekenen voor een olympische medaille, in eender welke discipline."

  The Belgian Hammers, triatlonteam

  The Belgian Hammers: Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy.

  Ambities voor Iron Man Hawaï

  Op 12 oktober is er de Iron Man in Hawaï. Zoals elke triatleet kijkt ook Marten Van Riel uit naar deze wedstrijd, voorlopig nog als toeschouwer maar met veel passie: "Ik volg de Iron Man echt héél véél (lacht) omdat ik de ambitie heb om daar ook ooit te staan."

   

  De ogen van Van Riel glinsteren als hij erover vertelt: "Ja, Hawaï is toch het meest mythische in onze sport. Ooit ga ik er tussenstaan aan de start." Maar eerst nog olympisch kampioen worden? "Dat zou natuurlijk ideaal zijn (schatert), dan kan ik meteen dat hoofdstuk afsluiten en 2021 al voor Hawaï gaan."

   

  Van Riel denkt trouwens dat we met Bart Aernouts een grote kans op succes hebben dit jaar.  "Hij was vorig jaar 2e en we mogen realistisch gezien hopen op een podiumplaats en misschien zelfs de overwinning, waarom niet? Ik denk dat Bart het kan. Hij werd 6e op het WK halve afstand (Nice, 8 september), wat niet zijn specialiteit is, en dat bewijst dat hij helemaal klaar is."