Thomas Pieters: "Ik ben nu in staat om kalm te blijven op de baan"

  Thomas Pieters

  Thomas Pieters

  Deze week is Thomas Pieters aan de slag op het prestigieuze golftoernooi in Wentworth. De laatste weken heeft hij de goede vorm te pakken. "Ik geniet nu van mijn spel en word niet meer boos op de golfbaan."

  Thomas Pieters lijkt zichzelf heruitgevonden te hebben. Na enkele magere jaren knoopt hij de laatste weken weer aan met goede resultaten. Een zege in Tsjechië werd gevolgd door 3 einduitslagen in de top 20. Nog belangrijker: Pieters heeft mentaal een grote stap gezet, zegt hij zelf.

   

  "Ik was vorig weekend heel blij met mijn tiende plaats in Nederland, zeker na de slechte start op zaterdag. Die 9 holes wil ik zo snel mogelijk vergeten. Dat was afgrijselijk. Het is een overwinning op mezelf dat ik er weer bovenop ben gekomen. Een jaar geleden zou dat een ramp geweest zijn en had ik geen goed resultaat meer behaald."

   

  Pieters staat bekend om zijn temperament op de golfbaan. "Een jaar geleden zou mijn hoofd ontploft zijn. Ik zou bezig zijn met wat de pers zou schrijven, wat de fans zouden denken en hoe ontgoocheld mijn team zou zijn. Ik zou gek worden en enkele domme slagen doen. Nu ben ik in staat om kalm te blijven. Ik weet dat er nog birdies zullen volgen."

   

  "Het ging even niet goed in Amsterdam en bovendien zat er op zondag een barst in mijn driver, maar die was niet genoeg beschadigd om vervangen te worden. Toch eindig ik als 10e. Dat is ongelofelijk, geloof me. Dat is te danken aan het feit dat ik kalm kon blijven. En dat wordt makkelijker, omdat ik voel dat deze strategie werkt. Dat gevoel had ik een jaar geleden niet."

  Kalm blijven wordt makkelijker, omdat ik voel dat deze strategie werkt. Dat gevoel had ik een jaar geleden niet.

  "Mijn focus is nu de beste Thomas Pieters te worden"

  Wat is er dan veranderd? "Ik heb niet langer het gevoel dat ik het moet opnemen tegen de hele wereld. Mijn focus is nu de beste Thomas Pieters te worden. En als die beter is dan de anderen, dan is dat goed", legt de beste Belgische golfer uit.

   

  "Op de slotdag in Nederland kon ik mijn driver niet meer gebruiken. Maar mijn caddie Adam gaf me de raad om niet naar de anderen te kijken en het beste eruit te halen met wat ik kon gebruiken. En dat loonde."

   

  "Ik maakte nog 4 birdies op mijn laatste 9 holes en sprong nog van de 35e naar de 10e plaats. Met mijn driver zaten er nog enkele birdies meer in, maar wat je niet hebt, kun je niet gebruiken."

  "Ik geniet nu en word niet meer boos op de baan"

  Eind 2016, begin 2017 leek Pieters klaar voor de grote doorbraak na een indrukwekkend debuut op de Ryder Cup en de vierde plaats op de Masters. Wat wil hij dit seizoen nog bereiken? "Ik heb geen verwachtingen. Na mijn zege in Tsjechië en een top 10 in Nederland vraagt elke journalist wat mijn plannen en doelen zijn. Of ik mik op de top 20 op de wereldranglijst en zo."

   

  "Zij zijn ongeduldiger dan ik, ik geniet nu van mijn spel. Ik word niet meer boos op de baan. Ik ben gelukkig en ik werk hard om het beste uit mezelf te halen. Dat is het plan. En als ik af en toe een toernooi win, dan zal ik de gelukkigste persoon ter wereld zijn."