Belga Sport over Raymond Goethals: de tacticus, de entertainer, de tovenaar

  Belga Sport richtte deze week de spotlights op de legendarische Belgische coach Raymond Goethals en zijn stormachtige maar succesvolle passage bij Olympique Marseille. Wij verzamelden de beste stukken uit "Raymond Goethals: de laatste truc van de tovenaar".

  De verloren Europacup-finale: "Het psychologische was wat verwaarsloosd"

  Raymond Goethals werd door de flamboyante zakenman Bernard Tapie naar Marseille gehaald om Europacup I te winnen. Dat lijkt te lukken wanneer l'OM in 1991 de finale haalt tegen het "bescheiden" Rode Ster Belgrado. Maar uiteindelijk gaat het toch fout, na strafschoppen, waarna Goethals een stap opzijzet.

  De comeback: "Tapie kwam de kleedkamer in en zei tegen Ivic: "Pak je valiezen en ga op vakantie""

  Lang zal Goethals niet uit the picture blijven. Omdat hij nog op de loonlijst staat bij Marseille, blijft hij zijn dagen slijten in zijn vaste hotel aan de Azurenkust en rond het trainingsveld. Wanneer Ivic ontslagen wordt - na een uitbarsting van Tapie - keert Goethals dan ook terug.

  Raymond Goethals de entertainer: "We plasten in onze broek van het lachen"

  Aan zijn tactische meesterschap dankt Raymond Goethals zijn bijnaam Le Sorcier, de Tovenaar. Maar minstens even bekend raakte hij door zijn volkse en vrolijke inborst. Papin: "We speelden eens tegen Russen en we deden het in onze broek hoe hij al hun namen uitsprak. Hij verhaspelde er niet 1, maar 10. Zelfs Tapie was aan het lachen."

  De bekroning tegen Milan: "Hij was de beroerte nabij"

  Uiteindelijk slaagt Raymond Goethals toch in zijn ultieme doel, wanneer hij deze keer als underdog het sterrenelftal van Milan weet te verslaan in de finale van de allereerste Champions League in 1993. Met dank aan de legendarische kopbalgoal van zijn chouchou Basile Boli.

  Volledige aflevering op VRT.nu