Van Den Bosch over De Gendt: "Kun je het mentaal nog aan om het WK te rijden?"

  Thomas De Gendt.

  Thomas De Gendt (32) staat zijn plaats in de Belgische selectie voor het WK van eind september af. "Ik voel dat het minder aan het worden is en daarom heb ik niets te zoeken op een WK van bijna 300 kilometer", zegt De Gendt zelf. Was het plan om 3 grote rondes te rijden op één seizoen te ambitieus en te slopend? Sporza legde de vraag voor aan Paul Van Den Bosch, coach van De Gendt.

  "Ik sluit niet uit dat De Gendt nog eens uitpakt in de Vuelta"

  Na de Giro en de Tour fietst Thomas De Gendt ook rond in de Vuelta. "3 grote rondes is veel. Het was vooraf ook ingecalculeerd dat het veel kon zijn. Maar ik zou momenteel niet zeggen dat het te veel is, want Thomas werd gisteren toch 7e in de tijdrit", analyseert zijn coach Paul Van Den Bosch.

   

  Van Den Bosch benadrukt dat 3 grote rondes rijden fysiek zwaar is, maar ook mentaal. "Wat het WK betreft zijn er dan verschillende facetten: kun je het fysiek nog aan en kun je je ook op mentaal vlak nog opladen om deel te nemen?"

   

  "Uit mijn gesprekken met Thomas blijkt dat het niet alleen fysiek wat veel wordt, maar dat het ook moeilijk is om je nog eens 14 dagen langer op te laden en om dan op het WK het beste van jezelf te geven."

   

  Het is dus mogelijk dat De Gendt in deze Vuelta nog een rit wint, maar dat het mentale vat dan af is? "Ik schat dat zijn conditie nog voldoende is om, als de gelegenheid er is, nog eens uit te pakken. Ik sluit dat niet uit."

   

  "Maar om dan nog door te doen tot het WK... De plaatsen zijn daar ook beperkt. Wil hij dan een plaats claimen op het ogenblik waarop je niet weet of je nog top zal zijn? Die factoren spelen mee."

  "We hebben gezocht naar evenwicht en Thomas voelt zich niet leeg"

  Waar ligt de basis van het plan om dit seizoen de 3 grote rondes te rijden? "Het is voor elke renner een uitdaging om dat te doen. En voor Thomas liggen zijn winstkansen in die grote rondes en andere rittenkoersen. Hij zal niet schitteren in eendagskoersen. Als hij de 3 grote rondes rijdt, dan heeft hij meteen ook 3 kansen."

   

  In de Giro won De Gendt geen rit, in de Tour wel. "In het moderne wielrennen mondt een grote ronde uit in conditieverbetering. Daarom kan de Giro een positieve factor geweest zijn voor zijn topvorm in de Tour."

   

  Maar heeft De Gendt na de Tour wel voldoende gerust? "Hij is geen voorstander om 3 à 5 dagen volledig van de fiets te blijven. Thomas geeft zelf aan dat zo'n periode een blocage veroorzaakt, dat hij zijn lichaam dan moeilijk in gang krijgt. Hij heeft dus geen volledige periode nodig om te herstellen. Dat heeft hij bewezen tussen de Giro en de Tour, waar hij maar een dag of 2 van zijn fiets gebleven is."

   

  "Na de Tour heeft Thomas enkele criteriums gereden. Dat is niet zo negatief geweest. Dat konden we inplannen. Maar op andere dagen heeft hij dan wel minder getraind dan wanneer hij geen criteriums zou gereden hebben. De overige trainingen tussen de Tour en de Vuelta werden aangepast in functie van de criteriums."

   

  "We hebben gezocht naar evenwicht en zoals ik het nu inschat is Thomas niet slecht bezig. Hij voelt zich niet leeg. Ik denk niet dat hij tussen de Tour en de Vuelta te veel gedaan heeft. En de rekening maken we pas op het einde. Als hij nu nog een rit wint, dan kun je zeggen dat hij het perfect heeft aangepakt. Als hij geen rit wint, kun je zeggen dat het te veel is geweest. We hebben geen glazen bol."

   Als hij nu nog een rit wint, dan kun je zeggen dat hij het perfect heeft aangepakt. Als hij geen rit wint, kun je zeggen dat het te veel is geweest. We hebben geen glazen bol.

  Paul Van Den Bosch

  "Het is niet omdat Thomas het doet, dat het kopieerbaar is"

  Wat heeft Paul Van Den Bosch als begeleider van Thomas De Gendt nu (al) geleerd? "Een echte evaluatie gebeurt pas op het einde van het traject, maar we hebben al een gesprek gehad over 2020 en daaruit blijkt dat het waarschijnlijk een eenmalig experiment is geweest. Volgend jaar zal de focus wellicht meer op het tijdrijden liggen."

   

  En wat als een andere renner bij Van Den Bosch komt aankloppen met hetzelfde plan? Is het anno 2020 nog opportuun om 3 grote rondes te rijden? "Het hangt af van het type renner", antwoordt de coach.

   

  "Thomas heeft een enorme en fysieke belastbaarheid. Als een renner zoiets voorstelt, moet je eerst bekijken of hij dat aankan. En er zijn heel weinig renners die de belastbaarheid hebben van Thomas. Het is niet omdat Thomas het doet, dat het kopieerbaar is."

   

  Ook het doel van de renner in kwestie speelt een grote rol. "Ga je als helper, ga je om een rit te winnen of ga je voor het klassement? 3 keer voor een klassement gaan is natuurlijk uitgesloten."

   

  "Bij Thomas is ritwinst het doel. Hij kiest zijn momenten uit en hoeft op andere momenten niet aan te dringen. Vergeet niet: Thomas werd in de slottijdrit van de Giro 3e op amper 6 seconden. Dan sta je er. Als ritwinst de enige referentie is, dan heb je tekortgeschoten. Maar zo bekijken we het niet. Je moet het in een veel bredere context bekijken."