"Kroatië was verrassend zwak en de doelvrouw een compleet drama"

  Tegen Kroatië, dat was gekomen om te verdedigen, scoorden de Red Flames zes keer dinsdag in Leuven. Imke Courtois zag dat de nationale vrouwenploeg alles in handen heeft om het EK opnieuw te halen. En misschien wel meer...

  "Vanmechelen bracht meer dynamiek"

  De intenties van Kroatië waren bijzonder duidelijk. De nummer 55 op de wereldranglijst kwam om te verdedigen tegen de nummer 19. Een tactische aanpassing van bondscoach Ives Serneels en een bijzonder matige doelvrouw hielpen de Kroatische poort open te beuken.

   

  "Serneels had Julie Biesmans en niet Heleen Jaques naast Laura De Neve gezet centraal achterin. Biesmans is normaal meer een defensieve middenvelder. In balbezit zakte Justine Vanhaevermaet in, waardoor er drie centrale verdedigers waren om de opbouw te verzorgen en de backs hoger konden opschuiven."

   

  "De eerste helft werd er te veel lateraal gespeeld, lag het tempo te laag en ontbraken dreigende acties tegen het Kroatische blok. De oplossing lag bij meer individuele acties, maar soms zijn de Flames daarin nog te braaf, twijfelen ze nog te veel aan hun eigen klasse."

   

  "In de tweede helft kwam Davinia Vanmechelen in voor Vanhaevermaet. Vanmechelen is iemand die graag acties maakt. Zij bracht meer dynamiek."

  "Zwitserland zou enige concurrent mogen zijn"

  De Red Flames zitten in een kwalificatiegroep met Roemenië, Kroatië, Litouwen en Zwitserland. Hoe zwaar schat Imke Courtois de groep in? "Kroatië was verrassend zwak."

   

  "Ik moet ook zeggen dat de doelvrouw van Kroatië een drama was. Bij het eerste doelpunt slaagde ze er niet in om een schot van Cayman dat vlak langs haar lichaam scheerde tegen te houden. Bij de 3-0 liep ze bijna voorbij haar eerste paal en kon Cayman in een bijna lege goal scoren. (zie verslag)"

   

  "Kroatië heeft op zijn beurt gewonnen van Litouwen, dus dat land is ook al zeven klassen minder goed dan de Red Flames. Roemenië is een stugge ploeg, maar de Flames wonnen er twee keer van in de WK-kwalificatiecampagne. De enige concurrent zou Zwitserland mogen zijn, waartegen de Flames het net niet haalden in de vorige WK-kwalificatiecampagne."

   

  Voor de nationale ploeg is de eerste opdracht zich plaatsen voor het EK in Engeland in 2021. "Maar ik denk dat ze daarna ook voorbij de groepsfase moeten durven denken. Verschillende factoren zijn gunstig", zegt Imke Courtois.

   

  "Een eerste EK is impressionant. Die ervaring hebben ze nu al en bovendien plukken ze de vruchten van het groeiend vrouwenvoetbal. Er is jeugdig talent toegevoegd aan de kern. Ik denk aan Van Belle, maar ook aan Vanmechelen. Die kreeg op het vorige EK al invalbeurten, maar is nog altijd maar 20 en wordt dus nog beter."

  Zich plaatsen voor het EK wordt de eerste opdracht voor de Flames, maar ik denk dat ze daarna ook voorbij de groepsfase moeten durven denken.

  Verslag België - Kroatië (vanaf 20'20")