Na de buil bij Ricca en Gerkens: "Tijdelijke vervanging zou ideale oplossing zijn"

  Federico Ricca en Pieter Gerkens.

  Anderlecht-middenvelder Pieter Gerkens en Club Brugge-verdediger Federico Ricca zullen geen goeie nacht achter de rug hebben. Het duo liep gisteren een stevige hoofdblessure op in de zondagse toppers. Opvallend: beide spelers werden niet meteen gewisseld na de botsingen. Anderlecht-dokter Kristof Sas verduidelijkt.

  “Bij de minste twijfel wordt de speler naar de kant gehaald”

  Club Brugge-Racing Genk en Anderlecht-Standard deelden een opvallende fase: Federico Ricca liep een forse hoofdwonde op na een botsing met Casper De Norre, Pieter Gerkens kwam gehavend uit een wild duel met Merveille Bokadi.

   

  Beide spelers stonden na hun verzorging nog een tijdje op het veld, maar werden uiteindelijk toch gewisseld met een stevig ei op hun voorhoofd. Was het nog wel verantwoord om die spelers nog minuten op het veld te houden?

   

  Anderlecht-dokter Kristof Sas: "In mei hebben we dit probleem op een bijeenkomst van dokters in Eindhoven nog uitgebreid bekeken. Toen was er eensgezindheid tussen de collega's: als een speler na een klap op het hoofd even buiten bewustzijn is geweest, dan moet hij vervangen worden. Als dat niet het geval is geweest, dan moet de dokter nakijken of er een gevaar is voor een hersenschudding of een hersentrauma."

   

  Hoe gebeurt dat? "Met een eenvoudige vragenlijst kijken we of de cognitieve functies van de speler nog behoorlijk werken. Kan hij nog normaal voetballen? Is zijn coördinatie op dat moment nog goed? Zijn alle bewegingen nog normaal? Bij de minste twijfel wordt de speler naar de kant gehaald. Tijdens dat onderzoek zal een wisselspeler zich opwarmen."

  Anderlecht-dokter Kristof Sas en Pieter Gerkens.

  “We zijn als dokter al blij met 3 minuten”

  Zo'n inschatting moet in een tijdspanne van 3 minuten gebeuren. Is dat voldoende? "Die 3 minuten zijn op praktisch vlak het meest haalbaar. Anders ligt de match te lang stil en beginnen andere spelers op het einde van de match ook hoofdblessures te veinzen om tijd te rekken. Dat kan zeker niet de bedoeling zijn. We moeten ergens een lijn trekken waarbij de gezondheid van de speler centraal staat."

   

  "We zijn als dokter al blij met die 3 minuten. Maar soms is dat niet voldoende en daarom is er een testfase geweest tijdens de Nations League, waarbij de artsen op de bank over beelden kunnen beschikken van hoofdtrauma's, zodat er een betere inschatting kan worden gemaakt."

   

  Is een tijdelijke wissel een goeie oplossing? "Het zou een ideale oplossing zijn als het praktisch haalbaar is. Dat zou de druk zeker wegnemen. Alle dokters nemen liever zo veel mogelijk tijd om de juiste beslissing te nemen. Die vervanging zou ook niet bij de andere wissels worden geteld, met goedkeuring van de UEFA trouwens."

  Een tijdelijke wissel zou een ideale oplossing zijn als het praktisch haalbaar is. Dat zou de druk zeker wegnemen. Alle dokters nemen liever zo veel mogelijk tijd om de juiste beslissing te nemen.

  Kristof Sas

  “Buil zegt niet of de hersenen geraakt zijn”

  Pieter Gerkens verscheen na zijn luchtduel nog even op het veld, maar hield het na een zware sprint voor bekeken. "Zijn coördinatie was nog wel goed", verduidelijkt dokter Kristof Sas, "maar hij begon te klagen over hoofdpijn en duizeligheid. Dat kon duiden op een mogelijke hersenschudding. We hebben dan ook geen enkel risico genomen en hebben hem vervangen."

   

  Gerkens hield een stevige buil over aan het kopduel: "De buil is het gevolg van een letsel aan de slagader tussen huid en bot. Maar dat zegt niet of er hersenen geraakt zijn of niet. Het geeft wel informatie over de impact, maar niet op de hersenen."