Clement: "Uitstel in competitie? Niet onze vraag, maar we zijn solidair"

  Club Brugge speelt morgen in de laatste voorronde tegen Linz.

  Club Brugge moet voorbij LASK Linz om in de Champions League te geraken. Een vrij onbekende tegenstander, maar coach Philippe Clement wil de Oostenrijkers niet onderschatten. "Ik zal deze week heel veel te weten komen over deze groep", zet Clement iedereen op scherp. 

  "We moeten op alle gebieden top zijn om hen uit te schakelen"

  Met Dinamo Kiev heeft Club Brugge al een belangrijke horde genomen. LASK Linz oogt op papier minder gevaarlijk. Hoe moeilijk is het voor coach Philippe Clement om zijn groep wakker te houden?

   

  "Het is een nieuwe groep. Als je langer met een groep werkt, dan kun je dat beter inschatten", legt Clement uit. "Dit is een nieuwe uitdaging. Ik zal deze week heel veel te weten komen over deze groep, hoe scherp en sterk ze mentaal zijn om dat verhaal te bereiken."

   

  "Ik ben er heel hard van overtuigd dat we op alle gebieden top moeten zijn om hen uit te schakelen. Als één schakel iemand onderschat of als hij niet klaar is om alle duels te winnen, dan hebben we een heel groot probleem. Het is een heel interessante test om te zien welk niveau deze groep fysiek en mentaal kan bereiken."

   

  "Ik ben onder de indruk geraakt van Linz in de wedstrijden tegen Basel in de vorige rondes", benadrukte Clement nog eens. "Daar hebben ze zich nog eens verdiend gekwalificeerd."

   

  "Basel volgen we meer, want dat is een club van ons niveau in Europa. En we concurreren dikwijls met hen voor transfers. We kennen die club dus heel goed. Ik was dan ook onder de indruk van de energie, drive en groepsgeest van Linz. Het is een ploeg die het een tegenstander heel moeilijk kan maken."

  Mats Rits en Philippe Clement.

  "Uitstel geeft geen garantie op kwalificatie"

  Om Club Brugge dat extra duwtje in de rug te geven, is de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Charleroi uitgesteld. "Die vraag is niet van ons gekomen, wel van Gent en Antwerp", vertelde Philippe Clement op zijn persbabbel.

   

  "Die vraag kwam dan op ons bord terecht. We hebben beslist om solidair te zijn in dat verhaal en ook onze wedstrijd uit te stellen. Die beslissing is zeker geen nadeel en was ook al genomen bij die andere ploegen."

   

  Enkele jaren geleden drong Club Brugge tijdens een succesvolle Europese campagne ook al eens aan op uitstel, iets wat toen door onder meer AA Gent - huidig initiatiefnemer - niet op applaus onthaald werd.

   

  "Dat was in een periode waarin Gent niet Europees speelde, denk ik", zegt Clement. "Ze zullen na de voorbije campagnes nu op een andere manier met die dingen omgaan. En ze hebben ook een andere trainer. Ik moet ook de rekening niet maken van andere ploegen."

   

  "Het is geen Belgisch gegeven, wel een Europees gegeven. Het gebeurt ook in andere landen. Het is geen verkeerde beslissing. Hoe meer clubs zich kwalificeren, hoe beter voor onze toekomst."

   

  "Maar uitstel geeft geen garantie op kwalificatie. En we moeten voor het seizoen ook goed nadenken over de kalender, dat je met zulke dingen rekening kunt houden in de toekomst."