• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tim Merlier voor EK: "Kijk ernaar uit om me te meten met Viviani & co"

  Tim Merlier en Jasper Philipsen

  Tim Merlier en Jasper Philipsen zijn zondag de speerpunten van de Belgische ploeg.

  Morgen rijden de profs hun Europees kampioenschap in Alkmaar (Ned). Tim Merlier en Jasper Philipsen moeten het waarmaken in de sprint. Vooral Belgisch kampioen Merlier kijkt uit naar de strijd om de sterrentrui. Philipsen stelt zich wel vragen over het parcours.

  Merlier: "Niet bang voor de toppers"

  Na de knalprestatie van Remco Evenepoel in de tijdrit kunnen enkel nog de profs bij de mannen of vrouwen voor Belgisch eremetaal zorgen in de wegrit. Morgen staat die van de profs op het programma. Voor Tim Merlier (26) wordt het zijn eerste kampioenschap als Belgisch kampioen.

   

  Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Sam Bennett en Arnaud Démare zijn de topfavorieten voor het goud. "Ik ben echt hongerig en kijk ernaar uit om me te meten tegen die mannen", reageert outsider Merlier. 

   

  "Tegen Groenewegen heb ik al gesprint, maar Viviani en Démare zijn nieuw voor mij. Ik denk niet dat ik bang hoef te zijn. Deze week keek ik in de Ronde van Polen naar de sprint die Jakobsen won (hij werd nadien gediskwalificeerd wegens onregelmatig sprinten, red). Ik heb hem al geklopt en hij won daar van Ackermann bijvoorbeeld."

   

  "Moet ik bang zijn voor de toppers? Neen, denk ik. Niets moet hier ook voor mij. Ik heb wel wat stress, maar dat valt al bij al nog mee."

  Tegen Groenewegen heb ik al gesprint. En Jakobsen heb ik al geklopt.

  Tim Merlier

  "Staat niet vast dat we sprinten"

  Morgen kan Tim Merlier een prachtige dubbel scoren. "Ik ben heel gemotiveerd. Je krijgt niet zo veel kansen in je carrière om in één jaar Belgisch en Europees kampioen te worden", lacht hij.


  "Al ga ik er niet vanuit dat het hier zomaar een massasprint wordt. De wedstrijd wordt moeilijk te controleren in deze smalle straten en met die vele bochten, maar we zullen ons met de Belgische ploeg alleszins tonen."

  Philipsen: "Tim is sneller"

  Jasper Philipsen (21) heeft vorige maand in de Tour nog tegen toppers als Groenewegen en Viviani gesprint. "Ja, ik werd eens 5e in de Tour, maar ik dicht Tim Merlier meer kansen toe. Hij is de snelste van ons twee", stelt Philipsen.

   

  "Ik voel me alleszins goed, ik ben hersteld van de Tour en ik kijk uit naar het Europees kampioenschap. Het parcours vind ik wel niet EK-waardig. Het lijkt meer op een veredeld criterium. Het wordt voortdurend draaien en keren, telkens weer optrekken en in het centrum van Alkmaar zelf rijd je door heel smalle winkelstraten."

   

  "Het is ook gevaarlijk", vindt Philipsen. "Er zijn veel plaatsen waar je nog van die ouderwetse nadars ziet, het ontbreekt ook aan "stootkussens" in gevaarlijke zones. En als het gaat regenen, wordt het risico op valpartijen nog groter", waarschuwt de jonge renner.

  Het parcours vind ik niet EK-waardig. Het lijkt meer op een veredeld criterium.

  Jasper Philipsen